40 tisoč evrov za pisarniško pohištvo

Podjetje, ki z državo služi milijone, bo opremilo parlament

Gašper Petovar
2. 6. 2019, 20.10
Posodobljeno: 16. 2. 2023, 08.55
Deli članek:

Ob šestdeseti obletnici odprtja stavbe slovenskega parlamenta, takrat leta 1959 še ljudske skupščine, so v parlamentu naročili novo pisarniško pohištvo. Mize, stole in vse, kar spada zraven, da bo ljudem, ki delajo v parlamentu, karseda udobno.

STA
V veliki dvorani državnega zbora novo pohištvo še ni potrebno.

Čeprav novo opremo častimo davkoplačevalci, je treba priznati, da so bili pri naročilu skromni, saj v razpisnih pogojih niso zahtevali prestižnih materialov, kot so mahagonij, ebenovina, slonovina ali usnje iz mladih tjulenjčkov. Ne, iskali so pohištvo po večini srednjega cenovnega razreda, nekaj pa tudi višjega.

Javno naročilo 

V parlamentu so pojasnili, da iščejo pisarniške stole srednjega cenovnega razreda, pri katerih je hrbtna stran oblečena v mrežo ali blago, da je sedež pregiben v vse smeri in ima možnost dvigovanja naslonjal za roke in nastavitve hrbtnega dela. Baza je morala biti kromirana, kolesa pa gumijasta.

Naročili so tudi pisarniške stole višjega cenovnega razreda, ki morajo biti oblečeni v naravno usnje, ostalo pa je enako kot pri navadnem pisarniškem stolu, opisanem zgoraj. Višjega cenovnega razreda so tudi konferenčni stoli, ki so jih želeli, ter trosed in fotelj. Vse mora biti oblečeno v naravno usnje. Naročili so pa še kotno sedežno garnituro srednjega cenovnega razreda, ki je lahko oblečena v tapetniško blago, mikrofibro ali umetno usnje.

M24
lovenski parlament je bil odprt pred 60 leti.

10 prijavljenih

Na javni razpis se je prijavilo deset podjetij, vendar sta dve podjetji imeli nepopolni prijavi in sta bili iz izbire izločeni, ostalo je osem podjetij, pri katerih je pri izbiri kot povsod v javni upravi glavno vlogo igrala cena.

Najugodnejši ponudnik je bilo podjetje HI-PO iz Brezja pri Grosupljem, ki je omenjeno pohištvo ponudilo za 37.166,69 evra. Štiri neizbrana podjetja so ponudila pohištvo po ceni med 43 in 46 tisoč evri, Učilna iz Doba pri Domžalah je bila že 20 tisoč evrov dražja od najnižje ponudbe, saj bi pohištvo prodali za dobrih 58 tisoč evrov, podobno ceno so dali tudi pri Tišleriji z Gomilskega. Tim pohištvo iz Trbovelj pa bi stole, fotelje in sedežne garniture parlamentarcem priskrbelo za 63.299,70 evra. Kot rečeno, je bil izbran ponudnik z najnižjo ceno.

Pogodbo so podpisali 27. maja, zdaj pa mora podjetje v največ 60 dneh pohištvo dostaviti in montirati. V pogodbi je razvidno, da bo parlament plačal dela in pohištvo 30 dni po tem, ko bodo iz podjetja HI-PO izstavili račun, so se pa v podjetju zavezali, da bo na njihovo delo in artikle dve leti garancije. Zanimivo in kar netradicionalno pri javnih razpisih pri nas je to, da se nihče izmed neizbranih dobaviteljev na končno izbiro ni pritožil, tako da se pri tem poslu z državo ne bo zavlačevalo. Zanimivo pa je tudi, da so kljub podpisani pogodbi še vedno mogoči aneksi, »v primeru, da bi se bistveno spremenili pogoji za opravljanje pogodbeno dogovorjenih del ali izhodišča, na podlagi katerih je bila sklenjena ta pogodba« so zapisali v 16. členu pogodbe.

HI-PO

Podjetje HI-PO iz Brezja pri Grosupljem je sicer stari znanec pri poslovanju z državo. Za svoje storitve so od leta 2003 do letos iz proračuna dobili 4,491.541,09 evra. Skoraj štiri milijone in pol. Njihovo najbolj plodno leto glede poslovanja z državo je bilo 2006, ko so za dela v štirih osnovnih šolah, na Upravni enoti Postojna in računskem sodišču iz proračuna prejeli skoraj 700 tisočakov (682.971,17 evra). Največ pa so do zdaj prejeli od podjetja NLB Propria, družbe za upravljanje z nepremičninami. V nekaj mesecih jim je ta povezana družba naše največje banke NLB izplačala 432.447 evrov. Dodajmo, da je družba NLB Propria trenutno v likvidaciji.

Podjetje HI-PO je delalo tudi za različna ministrstva. Med drugim so opremljali ministrstvo za pravosodje. Posli z ministrstvom so podjetju nanesli slabih 260 tisoč evrov. Od ministrstva za kmetijstvo so do zdaj prejeli dobrih 158 tisočakov, ministrstvo za okolje jim je za storitve plačalo 126 tisoč evrov, delali so tudi z ministrstvom za obrambo. Tisti posli so jim navrgli skoraj 87 tisoč evrov. Ja, podjetje HI-PO, kot kaže, zna poslovati z državo, saj je bilo uspešno na mnogih razpisih, kjer se plačuje z davkoplačevalskim denarjem.