BREZ POSLANKE

Kako porazni rezultat tolmačijo v Levici?

Luka Tetičkovič
2. 6. 2019, 07.30
Deli članek:

V stranki Levica poteka razprava, zakaj na evropskih volitvah niso dobili poslanke. Razplet je večino ujel nepripravljene, slabega rezultata si ne znajo pojasniti.

STA
Je bila Tomićeva preveč samozavestna, čeprav v dejstvenosti izjav ni blestela?
 Boj za interpretacijo
Mesec je v prvih izjavah po objavi rezultatov napovedal, da bodo v stranki sprožil temeljito evalvacijo, in dodal, da bo to morala storiti tudi Evropska levica, ki je povsod poslabšala svoj rezultat. S tem je nakazal, da bi lahko odgovornost za slab rezultat preložil nanje, pod mečem pa bi se tako lahko znašla tudi Tomićeva, ki jih je zastopala kot vrhovna kandidatka.

»Bom povedala naravnost – sem v šoku,« je v sporočilu na poštni seznam Levice (pridobljeni niz hranimo v uredništvu) zapisala poslanka Levice Nataša Sukič, ki je zaradi slabega volilnega izplena pozvala k temeljiti evalvaciji in stvarni analizi.

Sukičeva je opozorila na dejstva iz volilne enote Ljubljana Center, kjer je Levica na državnozborskih volitvah zasedla drugo mesto, zdaj pa so jo prehitele liste SDS in SLS, SD, LMŠ in NSi. Levica pa je zbrala bornih 9,43 odstotka glasov. Še slabše je bilo po besedah Sukičeve v enoti Ljubljana Bežigrad, kjer je Levica zbrala samo 7,27 odstotka glasov. »Najbolj šokantno, vsaj zame, je, da nas je NSi prehitela za pet odstotkov. Prehiteli so nas celo v Ljubljani Center,« je svojo osuplost izrazila Sukičeva.

»Ko si na soočenju gledal govoreče kandidatke, je izstopala Violeta, in to s svojo negativno mimiko, obnašanjem, nespoštovanjem (…) do njenih sokandidatov in sokandidatk,« je izpostavila druga članica, »to ljudje vidijo in na žalost ni okej.«

Je kriv negativen odnos Violete?

Podobno je v včerajšnjem uvodniku meščanskega tednika Mladina ocenjeval njegov odgovorni urednik Grega Repovž. Meni, da si je Levica zgradila močno bazo med intelektualci, urbano populacijo, prepričanimi levičarji, vendar kljub temu ni dobila enega poslanca. »Razlog se seveda skriva v listi kandidatov, tako v listi kot celoti kot v nosilki liste, poslanki Violeti Tomić,« je zapisal Repovž. »Ljudi odvrača njen nastop, ki hote ali nehote izpade grob,« je dodal in pripomnil, da so bili tudi ostali kandidati šibki, saj je bila lista sestavljena iz širši javnosti neznanih ljudi.

Repovž je pri tem zamolčal zaplete z neznanstvenimi proticepilskimi stališči, ki jih je Tomićeva zagovarjala na začetku kampanje, nato pa se je glede njih popravila in portal Politico obtožila, da jo je navajal izven konteksta. Za zvesto dejstvom se Tomićeva nato ni izkazala niti na predvolilnih soočenjih. Za opazovalca Levice to ni večje presenečenje, saj se Tomićeva že v preteklosti ni znala držati besedila, ki so ji ga napisali v stranki.

Ali besedilo sploh obstaja?

Bolj analitičen pogled od tega je v interni korespondenci Levice ponudil eden od članov stranke, ki ga je vzdramil prav »cepilski kiks«. Označil ga je za »sistemski deficit«, ki je občasno privrel na dan že ob drugih priložnostih, vendar so v prejšnjih primerih stranki šle na roko zunanje okoliščine. »Treba bo resno začeti izobraževati notranji kader,« je opozoril širši javnosti neznan član in poudaril, da je treba »kandidate več mesecev prej brifirati (izobraziti, op. p.), mora se jih naučiti javnega nastopanja, ne pa da smo na tej stopnji, da smo še mesec dni pred kampanjo naprošali kandidate za nastop na listi«.

So premalokrat rekli »eko«?

Včeraj je koordinator stranke Levica Luka Mesec članstvo stranke obvestil, da pripravljajo načrt dela za naslednjo parlamentarno sezono, »kjer bomo morali dati poudarek zeleni«. »Zelene teme smo doslej premalo postavljali v ospredje, to je dejstvo,« je zapisal Mesec. »Res je, da pri precej zelenih temah še nimamo dobrega policyja (uradno stališče, op. p.), ampak to je posledica tega, da jih nismo odpirali, o njih organizirali razprav in zbirali informacij,« je še zapisal in spodbudno dodal, da stranka v posamezni temi hitro napreduje, ko jo enkrat odpre. Kot dobro temo za naslednjo programsko konferenco je predlagal razmislek, kako nadomestiti izpad električne energije, ki bi ga sprožilo zaprtje Termoelektrarne Šoštanj.