Janša : Tonin

Išče se krivec za slabši rezultat desnice na evropskih volitvah

Mihael Korsika
1. 6. 2019, 07.39
Posodobljeno: 1. 6. 2019, 09.47
Deli članek:

Glasovnice iz tujine bi teoretično še lahko spremenile izid volitev v Evropski parlament. Državna volilna komisija je namreč na stalne naslove Slovencev v tujini razposlala 93.697 glasovnic, medtem ko je skupna lista SDS in SLS na nedeljskih volitvah prejela 124.844 glasov.

STA
Janez Janša se je NSi »zahvalil« za izgubo enega evropskega poslanca na desnici.

SDS izgubi poslanca, kriva pa je NSi

Čeprav končni rezultati še niso znani, pa je hegemon na desnem političnem polu – SDS, stranka z najdaljšim opozicijskim stažem v državnem zboru, začela iskati krivca za slabši rezultat desnice, ki je v primerjavi z volitvami leta 2014 izgubila enega poslanca. Po pričakovanjih ga niso našli v lastnih vrstah, čeprav je stranka tokrat osvojila le dva mandata, tretjega je namreč na skupni listi SDS in SLS dobil kandidat slednje Franc Bogovič, temveč so krivca prepoznali v Novi Sloveniji.

»Matej Tonin: 'Ker gradimo na dialogu, povezovanju in sodelovanju, smo na EU-volitvah nastopili samostojno.' In tako pomagali levici do enega mandata. #Danke #logika,«je predsednik SDS Janez Janša zapisal na twitterju. Tonin mu ni ostal dolžan.»Res je. Zato, ker gradimo na zmerni politiki, demokraciji in povezovanju, smo nastopili samostojno. Špekulacija o podarjenem mandatu pa je enostavno nepoštena. Številke so jasne: če bi NSi in SLS imeli skupno listo in dobili dva poslanca, bi SDS osvojil le dva mandata. #fakenews,«mu je odvrnil prvak NSi.

Ob tem je pripel tabelo, iz katere je razvidno, da bi bila sicer lista SDS tudi brez glasov, ki so jih volivci namenili kandidatoma SLS oziroma Nove Slovenske ljudske stranke Francu Bogoviču in Francu Kanglerju, zmagovalka volitev, a bi prejela »le« 21,38 odstotka glasov. Če bi SLS nastopila z NSi, pa bi ta lista imela dva poslanska mandata, je še razvidno iz omenjene tabele.

Stranki, ki sta si bili nekoč zelo blizu, se vse bolj oddaljujeta druga od druge oziroma je NSi vse pogosteje tarča napadov SDS. To je morda povezano tudi s tem, da si je SDS novega starega najboljšega prijatelja našla v SLS. V stranki SLS, ki na državni ravni izginja v pozabo, pa so očitno pozabili, da so iz parlamenta izpadli zaradi životarjenja v senci SDS.

Še glasovi iz tujine

STA
Po preštetih glasovnicah po pošti iz Slovenije je udeležba na volitvah narasla na 28,36 odstotka, kar je le za stotinko odstotne točke manj kot leta 2009, ko je bila udeležba najvišja.

Za razglasitev končnih rezultatov četrtih evropskih volitev v Sloveniji Državna volilna komisija čaka še na glasovnice po pošti iz tujine in podatke o glasovanju na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Teoretična možnost, da bodo glasovnice iz tujine vplivale na končen rezultat volitev, tako še obstaja. Postavlja se predvsem vprašanje, ali bi lahko NSi z glasovi iz tujine morda dobila še en mandat, seveda na račun druge stranke, a je ta možnost bolj kot ne le teoretična.

Med izseljenci malo interesa za volitve

Na predzadnjih volitvah v Evropski parlament leta 2014 je namreč Državna volilna komisija iz tujine dobila manj kot deset odstotkov vrnjenih glasovnic. V tujini je leta 2014 glasovalo skupaj 7224 ljudi, od tega po pošti 6021, preostanek pa na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.

Za zdaj sicer kaže, da bo volilna udeležba v tujini večja kot pred petimi leti. Po do zdaj znanih podatkih Državne volilne komisije je namreč samo na diplomatsko-konzularnih predstavništvih glasovnice oddalo nekaj več kot 2300 volivcev, a ta podatek še ni dokončen.

»Državna volilna komisija je tokrat v tujino razposlala 93.697 glasovnic. Več tisoč jih je bilo vrnjenih, saj niso bile vročene. Končna številka bo verjetno nekje okoli sedem do osem tisoč, tako kot po navadi,« nam je pojasnil direktor Državne volilne komisije Dušan Vučko. Nekateri volivci po njegovih besedah niti ne želijo sodelovati na volitvah. »Imam tudi nekaj elektronskih sporočil volivcev, v katerih nas pozivajo, naj jim glasovnice nehamo pošiljati, da jih volitve ne zanimajo. Pošiljajo jih tudi v nam neznanem jeziku. Imamo tudi Slovence, ki ne znajo slovensko,« je dodal.

Volilna komisija bo glasovnice iz tujine preštela v ponedeljek, ko bodo v končni rezultat volitev vključili tudi rezultate glasovanja na diplomatsko-konzularnih predstavništvih.