Arso opozarja

FOTO: Bregovi reke le stežka zadržujejo v strugah, Ižica že poplavlja

S.R./STA
29. 5. 2019, 13.19
Posodobljeno: 29. 5. 2019, 15.18
Deli članek:

Ob obilnem deževju bodo danes poplavljale nekatere reke, predvsem na območju Dolenjskega krasa in Grosuplja, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Arso
Reka Ižica je že poplavila

Obilno deževje se bo še nadaljevalo, predvsem v jugovzhodni Sloveniji bo do četrtka zjutraj padlo še do okoli 50 litrov dežja na kvadratni meter. Poplavijo lahko tudi Gradaščica, Ljubljanica in nekateri njeni južni pritoki na Ljubljanskem barju ter Vipava. Danes in v četrtek bo poplavljala tudi Krka, še opozarjajo na Arsu, ki so s svojimi ekipami tudi na terenu. Kot so sporočili prek twitterja, je reka Ižica ob približno 12. uri že dosegla največji pretok in poplavila.

Močnejše deževje je sicer državo ponekod zajelo že v torek, padavine pa so že povzročile nekaj težav na območju občin Brda, Kobarid, Gorenja vas-Poljane, Majšperk, Poljčane, Maribor, Pivka, Ljubljana, Hoče-Slivnica, Slovenska Bistrica, Slovenske Konjice, Šmarje pri Jelšah, Podčetrtek, Zagorje ob Savi, Slovenj Gradec in Zavrč. Kot so sporočili iz centra za obveščanje, so zaradi obilnega deževja zabeležili 32 dogodkov, aktiviranih je bilo 193 gasilcev. 

Arso
Vodostaji slovenskih rek (podatki so informativni).

Meteorna voda je zalivala kletne prostore poslovnih in stanovanjskih objektov, podrlo je nekaj dreves, sprožila sta se dva zemeljska plazova. V naselju Suhorje v občini Pivka pa je potrebno prekuhavanje pitne vode. Včeraj malo pred 18. uro je denimo meteorna voda zalila telovadnico Šolskega centra Slovenj Gradec.

Arso
Hidrološko opozorilo za danes.

Nevarnost plazov

Zaradi večjih količin padavin v preteklih dneh in napovedanih padavin Geološki zavod Slovenije obvešča prebivalstvo v osrednji, južni in vzhodni Sloveniji o povečani verjetnosti pojavljanja zemeljskih plazov. Do pojavljanja zemeljskih plazov lahko pride tudi v ostalih predelih Slovenije. 

Verjetnost se bo povečevala sorazmerno s količino padavin. Prebivalci na teh območjih in predvsem tam, kjer so se v preteklosti že pojavljali zemeljski plazovi, naj bodo pozorni na dogajanja v tleh nad in pod objekti, zgrajenimi na pobočjih ali tik ob njih. Še posebej naj bodo pozorni na sveže razpoke v opornih zidovih, posedanje in zdrse zemljine, ter tudi na znake zamakanja vode na zemljišču, so sporočili iz zavoda.

Arso
Hidrološko opozorilo za jutri.