UPOKOJENSKI RAVS

ZDUS ni včlanila MZU; sledi boj za društva upokojencev

Luka Tetičkovič
27. 5. 2019, 19.30
Deli članek:

Ljubljanska upokojenska društva bodo v naslednjih dneh od ZDUS prejela obvestilo o odločitvi, da MZU ni več njena članica in v katero območno zvezo se lahko prečlanijo.

STA
Sušnik odgovarja na očitke predsednika MZU, potem ko so njegovi organizaciji odrekli članstvo v ZDUS.

Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) v svoje vrste ni včlanila ene od trinajstih pokrajinskih zvez – Mestne zveze upokojencev Ljubljana (MZU). Po besedah predsednika ZDUS Janeza Sušnika to za aktivnosti in delovanje ne pomeni drugega kot majhen časovni zamik.

Sušnik na očitke o prilagoditvah volilnega pravilnika sebi po meri odgovarja, da je bil pravilnik sprejet po uradnih postopkih in da se nanj po 30-dnevni razpravi nihče ni pritožil; da gre le za postavitev izobrazbenih standardov, saj se mora predsednik dnevno pogajati z državo ter poznati zakonodajo, finance in podobno.

Bo pa to izničilo funkcijo predsednika MZU Marjana Sedmaka, ki je v medijih na račun Sušnika izrekel prenekateri očitek. Med drugim naj bi Sušnik volilni pravilnik ZDUS prilagodil tako, da »je ukrojen natančno po meri gospoda Sušnika,« je bil neposreden Sedmak.

Sušnik odgovarja, da je Sedmak »edini predsednik od 13 pokrajinskih zvez društev upokojencev (PZDU) iz cele Slovenije, ki nima omejenega mandata, in bo lahko vodil MZU Ljubljana še mnogo let«. Dodaja, da je Sedmak večkrat kandidiral za »predsednika ZDUS in ni bil nikoli izvoljen, kljub temu da je predsednik MZU Ljubljana že več kot 20 let«.

V odgovoru na naše vprašanje, ali je ZDUS zaobšla Sedmaka na način, da je MZU, ki ji predseduje, preprosto odrezala od krovne organizacije, se je Sušnik izrazil v previdnejših terminih. »ZDUS jih ni izločila ali jim odvzela članstva. Tako Statut ZDUS kot sklep Upravnega odbora ZDUS sta jasno določila merila in kriterije za včlanitev v ZDUS. Ker MZU Ljubljana ni izvršila sklepa Upravnega odbora ZDUS, je Upravni odbor ZDUS s tem argumentom odločil s sklepom (proti je glasoval le g. Marjan Sedmak, ki se je seje udeležil po pooblastilu ge. Anke Tominšek, predstavnice MZU Ljubljana v Upravnem odboru ZDUS), da se MZU Ljubljana ne včlani v ZDUS,« se glasi njegovo pojasnilo.

Točki spora naj bi bila neplačevanje članarine MZU krovni organizaciji in njena odločitev, da kot edina od trinajstih področnih zvez ne bo prilagodila svojega statuta novosprejetemu statutu ZDUS.

STA
Sedmak ima neomejen predsedniški mandat, vendar je bil njegov MZU »izbrisan« iz ZDUS.

MZU ni plačevala članarine krovni zvezi, svojega statuta tudi ni prilagodila novosprejetemu statutu ZDUS. 

Borba za društva upokojencev

»Vsa DU (društva upokojencev, op. p.) na področju Ljubljane in okolice bodo v nekaj dneh prejela obvestilo o dani odločitvi in možnostih za nadaljnje vključevanje in sodelovanje. Torej, DU ne zapiramo vrat. DU so od nekdaj temelj naše krovne organizacije, zato se bomo izjemno potrudili, da se bodo aktivnosti v DU in PZDU z majhnim zamikom nadaljevale in delo, vse aktivnosti ter delovanje DU in PZDU ne bodo ogroženi in bodo normalno potekali še naprej,« je dodal Sušnik.

Ta teden gre torej pričakovati boj za ljubljanska društva upokojencev, ki jih je na območju osrednje Slovenije do zdaj več kot 40 let zastopala MZU. ZDUS bo namreč ustanavljala novo pokrajinsko zvezo, kar bo MZU najverjetneje poskušala preprečiti.