Kje so najbolj razočarani

Levica pogorela, brez poslanca tudi SAB in DeSUS

S.R.
26. 5. 2019, 23.09
Posodobljeno: 26. 5. 2019, 23.45
Deli članek:

Če gre verjeti delnim izidom evropskih volitev, so pred vrati Evropskega parlamenta poleg ostalih manjših strank obstale tudi stranke Levica, SAB in DeSUS.

STA
Štab stranke Levica.

Delni izidi torej kažejo, da so stranke Levica, SAB in DeSUS prepričale le 6,34 odstotka, 5,65 odstotka oziroma 4,02 volivcev, s tem pa so ostale brez poslanca v Evropskem parlamentu. To pomeni veliko razočaranje predvsem za Levico, ki z Violeto Tomič na vrhu svoje liste ni uspela prepričati dovolj volivcev, da bi lahko v Bruselj poslala vsaj enega poslanca. Razočarani bodo zagotovo tudi v strankah SAB in DeSUS, čeprav je prvak DeSUSa Karl Erjavec v prvem odzivu že dejal, da rezultata glede na delne izide ne bi imenoval ravno poraz in da se je DeSUS uvrstil "tam nekje na meji."

STA
Štab stranke DeSUS.

Velik poraženec je tudi SMC, stranka sedanjega zunanjega ministra in nekdanjega premierja Mira Cerarja. Svoj glas jim je namenilo le 1,58 odstotka volivcev. Boljši rezultat je denimo dosegel celo Zmago Jelinčič s svojo Slovensko nacionalno stranko, ki ji je glede na delne izide volitev glas namenilo enak delež volivcev kot stranki SAB, torej 4,02 odstotka.

Koordinator Levice Luka Mesec je v prvem odzivu že nakazal, da gre razloge za slab rezultat iskati v kampanji. Priznal je, da je rezultat pod pričakovanji in da torej niso dosegli zastavljenega cilja, a je ocenil, da je bil sam program, ki je klical po bolj socialni in demokratični Evropi, dober. Zdaj bodo evalvacijo predvsem same kampanje opravili znotraj stranke. Kot pravi, pa se bodo morali o na splošno slabem rezulatu levice tudi v drugih državah članicah pogovoriti na evropski ravni.

STA
Štab stranke SAB.

Razočaranje vlada tudi v stranki SAB, kjer pa Alenka Bratušek poudarja, da so dali vse od sebe in da so imeli v Angeliki Mlinar naboljšo kandidatko, ki bi jih s svojim znanjem in svojimi izkušnjami v Bruslju odlično zastopala, a da na koncu seveda odločajo volivci. "Mi smo na Angleiko ponosni, a to je samo ena stopnička na poti stranke v prihodnost," pravi Bratuškova, medtem ko je Mlinarjeva dodala, da je bila to zanjo zelo lepa življenjska izkušnja, saj da je imela priložnost biti slovenska kandidatka in nosilka liste na evropskih volitvah.