Volitve

Odprta volišča: V Sloveniji in EU danes evropske volitve, preverite kako glasovati

A.S./STA
26. 5. 2019, 08.21
Posodobljeno: 26. 5. 2019, 08.21
Deli članek:

Ob 7. uri se je po državi odprlo nekaj več kot 3000 volišč, na katerih bodo volivci izbirali osem poslancev, ki bodo Slovenijo v prihodnjem petletnem mandatu zastopali v Evropskem parlamentu. Glas je mogoče oddati do 19. ure, ko se zaprejo volišča, dotlej pa še vedno velja volilni molk. Kako so se volivci odločili, bo znano šele pozno zvečer.

Bobo
Fotografija je arhivska

Evropske volitve, na katerih ima pravico glasovanja skoraj 430 milijonov volivcev, so se začele v četrtek, ko so glasovali v Veliki Britaniji in na Nizozemskem, v petek so volili na Irskem in Češkem, v soboto pa v Latviji, na Malti in na Slovaškem. V vseh drugih državah bodo na volišča odšli danes.

V Sloveniji bo okoli 1,6 milijona volivcev glas lahko oddalo na 3005 rednih voliščih ter 55 voliščih za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Volivci bodo do 19. ure za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu lahko izbirali med 103 kandidati s 14 kandidatnih list. Glasuje se tako, da volivec obkroži zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata. Glasovanje bo potekalo tudi na 31 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Volivci so na dom že prejeli obvestila o volišču in dnevu glasovanja, na volišče pa morajo prinesti osebni dokument. Na volišču bo volivec prejel glasovnico z navodilom, kako glasovati: obkrožiti mora zaporedno številko liste kandidatov, za katero glasuje. Če želi dati posameznemu kandidatu z liste preferenčni glas, pa obkroži zaporedno številko pred imenom in priimkom kandidata.

Vse do zaprtja volišč velja volilni molk. V tem času je prepovedana vsakršna dejavnost, ki bi volivce navajala h glasovanju za enega od kandidatov ali katero od list. Prijave kršitev volilnega molka je mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Objava prvih izidov okoli 23. ure

Po zaprtju volišč pa bo treba na objavo prvih delnih neuradnih izidov počakati vse do 23. ure, ko se bodo zaprla še zadnja volišča v EU. Ker pa bodo volilni organi do tedaj predvidoma prešteli vse glasovnice, bodo izidi, ki bodo pokazali sliko odločitve volivcev, znani takoj po 23. uri. Državna volilna komisija pa bo čez dan sporočila tudi podatke o volilni udeležbi do 11. in do 16. ure. Rezultate volitev bo na posebnem spletnem mestu spremljala tudi STA.

Dan po volitvah bodo izidom glasovanja prišteli tudi glasove, ki bodo prispeli po pošti iz Slovenije, na glasove iz tujine pa bo treba počakati do 3. junija. Postopek ugotavljanja končnega uradnega izida volitev pa mora biti končan do 14. junija.