Zavidna starost

Kristina, ki je slavila 103. rojstni dan, bere brez očal

Rok Nose / Dolenjski list
25. 5. 2019, 11.07
Posodobljeno: 25. 5. 2019, 11.09
Deli članek:

Čeprav ji v življenju ni bilo postlano z rožicami, je Kristina Lavrič iz Vrbovca pri Dobrniču aprila praznovala že 103. rojstni dan.

Rok Nose, Dolenjski list
Kristina Lavrič

Kristina je za svoja leta neverjetno krepostna, natančno se spominja številnih dogodkov izpred več desetletij in ima še vedno smisel za humor. Da bo dosegla tako častitljivo starost, si ni predstavljala, a kot pravi, je življenje polno presenečenj.

Ponosni domači

V trebanjski občini je verjetno najstarejša, ponosno povedo njeni domači. Rodila se je leta 1916 v Šahovcu pri Dobrniču kot deseta od enajstih otrok. Pri dveh letih je ostala brez mame Ane, ki je umrla pri zadnjem porodu. Skrb zanjo in za ostale otroke sta prevzela oče Janez in starejša sestra. To so bili težki časi za številčno družino. »Velikokrat sem bila tudi lačna,« pravi. Kruta usoda je v njeno življenje znova zarezala pri 15 letih, ko je ostala še brez očeta.

Štirje otroci

V njenem življenju je bilo kar nekaj težkih trenutkov, a več je bilo lepih. Z možem Antonom sta se poročila leta 1942 in v zakonu so se jima rodili štirje otroci. Kot pravi, so se časi zelo spremenili, kajti danes ima skoraj vsaka hiša v vasi vsaj en traktor, medtem ko so včasih za pomoč pri delu uporabljali vole in vozove, pripoveduje. Brez moža je ostala pred 16 leti, umrl je v 92. letu starosti. Na vprašanje, kaj je recept za dolgo življenje, odgovarja, da ga ne pozna. A poudarja, da je dobro, če je človek skromen. Vsa ta leta ji je tudi zdravje dobro služilo, saj nikoli ni resno zbolela. Danes živi s sinom Tonetom in njegovo družino, pogosto pa jo obiščejo tudi hčerke Kristina, Anica in Angelca. Vsi zanjo zelo lepo skrbijo, pravi 103-letnica, pri tem pa ne pozabi omeniti snahe Marije, ki ji med drugim kuha. 

Bere brez očal

Hodi s pomočjo palice, a letos še ni bila nič zunaj, nam je povedala, ko smo jo obiskali na domu. »Vedno je dež, pa še mrzlo je in bojim se, da se ne bi prehladila. Ko se bo otoplilo, bom šla okoli hiše ali do sosedov. Zdaj je dobro, ko imamo asfalt.« Čas si krajša tudi s prebiranjem časopisov. »Berem brez očal. Imam jih samo za daleč,« nas preseneti čila Kristina. 

Rok Nose, Dolenjski list
Do lani se je zamotila tudi s kvačkanjem kokošk. Naredila jih je več kot 500, podarila pa jih je sorodnikom, znancem in prijateljem po vsem svetu.

Sin Tone pa nam pove, da mama vsak dan pozorno spremlja poročila na televiziji. »Politika jo zelo zanima. Z vsem želi biti na tekočem,« nam zaupa. Uporablja tudi mobilnik, na katerega se je zelo navadila.