Na nož

Kdo bo vladal slovenskim upokojencem?

Luka Tetičkovič
25. 5. 2019, 08.30
Deli članek:

Pretekli teden je Zveza društev upokojencev Slovenije (ZDUS) iz svojih vrst izključila Mestno zvezo upokojencev Ljubljana (MZU). Uradni razlogi so neusklajenost statutov, neuradni pa – ambicije po mestu predsednika ZDUS.

Profimedia
Bodo ljubljanska upokojenska društva spet združena pod novo pokrajinsko zvezo?

Pretekli teden je upravni odbor ZDUS izključil osrednjeslovensko pokrajinsko zvezo – MZU. Njeni člani zato ne bodo mogli sodelovati na junijskih volitvah za nove organe vodenja ZDUS. To je tudi osrednja točka spora med obema organizacijama.

Konec aprila je namreč potekel rok, ko bi moralo vseh trinajst pokrajinskih zvez prilagoditi svoje statute prenovljenemu statutu krovne organizacije, torej ZDUS. S tem bi prej neformalne pokrajinske zveze ta status formalizirale. Dvanajst pokrajinskih zvez je statute prilagodilo, zataknilo se je le pri osrednjeslovenski – MZU, ki statuta ni želela prilagoditi, pri čemer se je sklicevala na to, da spremembe niso skladne z zakonom o društvih.

Nepovezano s temi neskladnostmi statutov je MZU konflikt z ZDUS že prej odprla na dveh frontah – pri plačevanju članarin in pri novih pravilih glede tega, kdo lahko kandidira za predsednika ZDUS.

Marjan Sedmak, predsednik MZU, je v odprtem pismu ta teden napisal, da želi Janez Sušnik, predsednik ZDUS, nabor kandidatov za predsednika ZDUS prikrojiti po svojem okusu. To pa dosega tudi z novimi pravili, ki zdaj določajo, da mora kandidat imeti visokošolsko izobrazbo in večletne izkušnje iz vodenja gospodarskih družb. »Za volilne funkcije uvaja izobrazbena in druga merila, ta pa so ukrojena natančno po meri gospoda Sušnika,« se je izrazil Sedmak.

STA
Sušnik (na fotografiji) oz. upravni odbor ZDUS je Sedmakovo MZU preprosto izključil iz ZDUS, sedaj se njene članice prečlanjujejo v novo pokrajinsko zvezo.

Sedmak je že prejšnji mesec opozarjal, da je to nezakonito, saj pomeni diskriminacijo na podlagi izobrazbe. Opozoril je tudi na diskriminacijo društev, ki niso plačala članarine. Sušnik je namreč seznam kandidatov za predsednika ZDUS razredčil že na prejšnjih volitvah – po njegovem pritisku, kot se je izrazil Sedmak, je namreč kadrovska komisija izločila kandidate iz društev, ki naj ne bi plačala članarine. Sedmak opozarja, da je bilo to protipravno, saj ne moreš izgubiti volilne pravice in hkrati ostati član.

Je MZU prav zares ostala brez stola ob okrogli mizi?

Kaj izključitev MZU iz omizja ZDUS pomeni za MZU, nam ni uspelo izvedeti, saj nam Sedmaka ni uspelo priklicati na telefon. Mnenje glede tega je sicer podal Mirko Miklavčič, predsednik Pokrajinske zveze društev upokojencev Južne Primorske. Meni, da izključitev MZU iz zveze zanjo ne bo predstavljala večjih pretresov, saj se bodo lahko posamezna članska društva MZU prečlanila v novoustanovljeno Pokrajinsko zvezo društev Ljubljana z okolico ali pa v gorenjsko pokrajinsko zvezo. V prvi naj bi bilo trenutno že 4000 članov, za polnopravno članstvo v ZDUS, s čimer bi lahko nadomestila MZU, pa potrebuje 5000 članov. 

STA
Mirko Miklavčič za ZDUS ne pričakuje pretresov, istega ne moremo reči za MZU.