Velova je vlada za direktorja AVP imenovala 12. februarja 2015, petletni mandat pa je nastopil dan pozneje. Z razrešitvijo se tako njegovo vodenje agencije končuje predčasno.

Razrešitev Velova je vladi v četrtek predlagal svet AVP, ker članom sveta ni ustrezno pojasnil dogodka, povezanega s poškodbo službenega avtomobila, ki ga je imel v stalni uporabi. Svetu agencije je namreč po besedah predsednika Jureta Prestorja tik pred četrtkovo izredno sejo sporočil le, da z njegovim ravnanjem ni bilo nič narobe.

Svet AVP je ocenil, da takšno ravnanje direktorja močno škodi ugledu agencije. O zadevi so se posvetovali tudi s pravno službo in ugotovili, da se "v primeru, ko je ugled agencije okrnjen, smatra, da je direktor kršil svojo dolžnost vestnega opravljanja svojega dela".

Priče so ga videle

V torek so namreč v Stražišču opazili parkiran avto agencije, ki naj bi ga vozil Velov, z vidnimi poškodbami. Policija v postopku ni odkrila nepravilnosti, so pa mediji objavili izjave dveh anonimnih prič, ki sta navajali, da ni dvoma, da je bil Velov za volanom opit. Velov dogodka še ni javno pojasnil.

Vlada je danes tudi sledila predlogu sveta agencije za varnost prometa, naj na čelo agencija začasno imenuje Vesno Marinko. Na dopisni seji je vlada izdala odločbo, s katero je Marinkovo imenovala z v. d. direktorice AVP do imenovanje direktorja po izvedenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 24. novembra.

Po mnenju sveta Marinkova izpolnjuje vse z zakonom predpisane pogoje, je tudi strokovnjakinja s področja varnosti cestnega prometa ter soavtorica nacionalnega programa varnosti cestnega prometa 2013-2022 ter drugih s prometno varnostjo povezanih strategij.