Potrebujete?

FOTO: Na dražbi makete ladjic, pekovska peč in veliko avtomobilov

L.T.
25. 5. 2019, 07.41
Deli članek:

Furs na svoji spletni strani redno objavlja predmete, ki so bili zaseženi in bodo prodani na javni dražbi.

furs
Furs se že v drugo trudi z dražbo maket ladjic trgovske mornarice.

Finančna uprava Republike Slovenije (Furs) zasežene zadeve daje na javno dražbo po načelu videno-kupljeno, brez garancije in brez možnosti reklamacije kakovosti. Če se želite potegovati za nakup, morate najprej vplačati varščino, ki je vedno v višini 10 odstotkov izklicne cene draženega predmeta, vendar znesek ne more biti nižji od 40 evrov. Predmet je prodan ponudniku, ki izenači izklicno ceno ali ponudi najvišjo ceno, če je ponudnikov več.

Drug način prodaje je zbiranje ponudb. V tem primeru morate prav tako vplačati varščino v višini 10 odstotkov ocenjene vrednosti, vendar lahko podate nižjo ponudbo od ocenjene vrednosti. Ta kljub temu ne sme biti za polovico nižja.

Veliko avtomobilov

furs
Golfa letnik 2008, z 365 tisoč prevoženimi kilometri, ponujajo za izklicno ceno treh tisočakov.

To med ostalim pomeni, da z avtomobilom ne boste mogli na testno vožnjo in obenem ne boste mogli natančno preveriti, kaj se dogaja pod pokrovom motorja. Če za primer vzamemo volkswagen golf, ki velja za najbolj priljubljen model in znamko avtomobila na naših cestah, se njegova izklicna cena začne pri treh tisočakih. Konkretno gre za vozilo letnik 2008 s 365.000 prevoženimi kilometri, kar niti približno ni majhna številka. Izklicna cena je torej dokaj primerljiva s tržno.

Nekaj trgovskega blaga

furs
Ponudbe za alkoholne in brezalkoholne pijače lahko oddate v skladu z ocenjeno vrednostjo 742 evrov.

Če se ukvarjate z gostinstvom, lahko blago namesto pri grosistu občasno najdete pri Fursu. Pri tem sicer ne morete biti izbirčni, saj morate blago kupiti v paketu, kot je bil zasežen nesrečnemu gostilničarju. Za različnih 70 izdelkov na seznamu dacarji tokrat želijo 742 evrov. Za večje število zabojev z alkoholnimi in brezalkoholnimi pijačami se lahko potegujete z oddajo pisne ponudbe.

Stružnica za les?

furs
Za avtomatsko stružnico za les želijo vsaj 15 tisočakov.

Petnajst tisočakov je izklicna cena za numerični krmilni stroj Biesse Rover 22, kot so poimenovali stružnico za les. Primerljivo strojno orodje na trgu stane tudi nad 20 tisočakov, Furs pa je bil neuspešen s prvo dražbo, zato poskuša v drugo. V podobni kategoriji Furs prodaja tudi horizontalno krožno žago Panhans Ecopan, za katero pa zahteva izklicno ceno 26.500 evrov.

Če ukvarjate s pekarstvom ali bi se želeli začeti, se lahko po izklicni ceni pet tisočakov potegujete za pekarsko peč. Pri Fursu niso navedli, za kakšno znamko peči gre, niti v kakšnem stanju je. O njeni kakovosti pa se lahko prepričate po načelu videno-kupljeno.

furs
Za pekarsko peč se lahko potegujete po izklicni ceni pet tisočakov.

Makete trgovske mornarice

Med zanimivejšimi izdelki na dražbi so se tokrat znašle makete jadrnic trgovske mornarice. Štirinajst od 15 maket na seznamu je ocenjenih na 40 evrov, ena – maketa HMS Victory – pa je ocenjena na 80 evrov. Ponudbo lahko oddate samo v paketu, po izklicni ceni 600 evrov. Makete so bile že enkrat na dražbi, a niso našle kupcev, Furs jih zato poskuša prodati že v drugo.