vzporedne volitve

Skrajno desnim populistom napovedovali zmago, a so se kot kaže ušteli

S.R./STA
23. 5. 2019, 22.27
Posodobljeno: 23. 5. 2019, 22.51
Deli članek:

Na Nizozemskem naj bi največ evroposlancev dobili laburisti.

Reuters
Fran Timmermans

Na Nizozemskem naj bi na evropskih volitvah, ki so v tej državi potekale danes, največ glasov dobili laburisti (PvdA) pod vodstvom podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa, kažejo vzporedne volitve. Na drugo mesto pa so se uvrstili liberalci premierja Marka Rutteja

Laburisti naj bi dobili pet od skupno 26 sedežev, kolikor jih ima Nizozemska v Evropskem parlamentu. Dobili naj bi nekaj več kot 18 odstotkov glasov ali 9 odstotnih točk več kot pred petimi leti, kaže raziskava inštituta Ipsos za nacionalno televizijo NOS. 

Ruttejevi liberalci (VVD) naj bi dobili štiri sedeže. Prejeli naj bi nekaj več kot 14 odstotkov glasov oz. okoli 2 odstotni točki več kot leta 2014. Na tretje mesto pa se je glede na rezultate vzporednih volitev uvrstil skrajno desni in populistični Forum za demokracijo (FVD) pod vodstvom Thierryja Baudeta, ki naj bi dobil tri poslanske sedeže. Tej stranki, ki je na volitvah nastopila prvič, so sicer pred volitvami napovedovali celo zmago, zdaj pa naj bi dobila nekaj več kot 11 odstotkov glasov. 

Več kot deset odstotkov naj bi prejeli še krščanski demokrati (CDA) in Zelena levica. Uradni rezultati bodo sicer znani šele v nedeljo po zaprtju še zadnjih volišč v Evropi.