Tržna niša

Kmetij z dopolnilnimi dejavnostmi je vse manj

Senka Dreu / Štajerski tednik
26. 5. 2019, 14.11
Deli članek:

Ni razloga za skrb, mirijo kmetijski svetovalci, ki so povečanje dopolnilnih dejavnosti sicer uvrstili med svoje prioritete, saj kmetijam zagotavljajo ekonomsko priložnost in večjo prepoznavnost.

Profimedia
Največ dopolnilnih dejavnosti odpade na storitve, predvsem na delo s traktorji in drugo strojno opremo, kamor spadata tudi vzdrževanje cest in pluženje snega, ter na gozdarstvo.

Dopolnilne dejavnosti na kmetiji so lahko priložnosti za doseganje boljšega dohodkovnega položaja slovenskih kmetij, saj je kmetija zaradi njih bolj edinstvena, ohranja se lokalna tradicija, izkoristijo se domače surovine, prostor in kmetovo znanje ter povpraševanje potrošnikov po domačih lokalnih izdelkih. Kmetijska svetovalna služba, ki deluje v okviru Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, si je zato med prednostne naloge zadala spodbujanje kmetov k dopolnilnim dejavnostim na kmetijah. Novica, da je število kmetij z dopolnilno dejavnostjo upadlo, je zato gotovo presenetila, saj bi moral iti trend v nasprotno smer, torej v povečevanje, ne pa v upadanje. Dejstvo je, da se je od približno 70.000 kmetij, kolikor jih je v Sloveniji, z dopolnilnimi dejavnostmi lani ukvarjalo nekaj več kot 4600 kmetij, to pa je okoli 250 ali 5,2 odstotka manj kot leta 2015.

FLEKSIBILNO PODROČJE

Da ni razloga za skrb, miri Hinka Hržič, svetovalka za dopolnilne dejavnosti na ormoških kmetijah. »Statistično gledano, res beležimo upad števila dopolnilnih dejavnosti, vendar moramo vedeti, da gre za fleksibilno področje: kmetje preizkušajo to in ono, prenehajo tisto, kar jih ne veseli, jim ne prinaša denarja ali pa je prevelik zalogaj zanje, in se lotijo česa drugega. So tudi taki, ki povsem opustijo dopolnilne dejavnosti, se pa zato pojavijo novi.«

Vseh dopolnilnih dejavnosti skupaj je bilo v letu 2018 več kot 18.200, kar pomeni, da je posamična kmetija v povprečju opravljala štiri dopolnilne dejavnosti, v letu 2015 pa jih je 3,2. V lanskem letu je bilo 1065 kmetij, ki so se ukvarjale z več kot petimi, in 352 z več kot 10 dopolnilnimi dejavnostmi, na sedmih kmetijah pa so imeli registriranih več kot 30 dopolnilnih dejavnosti. Ekološko je pridelovalo oziroma predelovalo 861 kmetij, torej 18,7 odstotka vseh kmetij z dopolnilno dejavnostjo.

IZBIRA

Vseh vrst dopolnilnih dejavnosti za kmetije je 133. Kmetje se ukvarjajo s predelavo primarnih kmetijskih pridelkov in lesa, prodajo pridelkov in izdelkov s kmetij, vzrejo in predelavo vodnih organizmov, turizmom na kmetiji, dejavnostmi, ki so povezane s tradicionalnimi znanji na kmetiji, storitvami oziroma izdelki, predelavo rastlinskih odpadkov ter proizvodnjo in prodajo energije iz obnovljivih virov, storitvami s kmetijsko in gozdarsko mehanizacijo in opremo ter ročnimi deli, svetovanji in usposabljanji v zvezi s kmetijsko, gozdarsko in dopolnilno dejavnostjo ter socialnim varstvom.