Nezakonit lov

Mislili so, da je Slovenija nekakšna oaza, a ptice tudi tukaj niso varne

S.R./STA
22. 5. 2019, 13.35
Posodobljeno: 22. 5. 2019, 15.49
Deli članek:

Nezakonit lov na ptice se je razmahnil tudi v Sloveniji. Pri nas namreč nezakonito ulovijo ali ubijejo do 50.000 ptic na leto.

DOPPS
Leta 2014 je bil na Naravnem spomeniku Ljubljanica, kjer lov ptic ni dovoljen, nezakonito ubit sokol selec.

Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS) je začelo zbirati podatke o nezakonitem lovu na ptice med letoma 2000 in 2018. "Na osnovi trenutnega poznavanja problematike ocenjujemo, da je v Sloveniji nezakonito ulovljenih ali ubitih med 11.000 in 50.000 osebkov ptic na leto," so sporočili iz društva. Po njihovih ocenah je največ ptic pokončanih s strelnim orožjem (med 3000 in 25.000), sledita lovljenje z ostalimi metodami (med 8000 in 25.000) in zastrupljanje (med 100 do 500). Čez slovenske državne meje je po njihovih ocenah nezakonito pretihotapljenih med 41.000 in 205.000 osebkov ptic na leto. 

V bazo podatkov so doslej vpisali 262 primerov nezakonitega lova in ubijanja ptic v Sloveniji. Pri tem je bilo 80 primerov nezakonitega zadrževanja in trgovine, 71 nezakonitega lova s strelnim orožjem, 64 nezakonitega tranzita prek državne meje, 39 nezakonitega lovljenja in osem primerov zastrupljanja ptic. 

DOPPS
Nezakonit lov ptic v Sloveniji.

Streljajo predvsem čaplje

V nezakonitem lovu ptic s strelnim orožjem je bilo ubitih največ sivih čapelj, kormoranov in velikih belih čapelj. Med ujedami so zabeležili nezakonito ubite kanje, skobca, planinskega orla in sokola selca. Pri sovah pa so zabeležili nezakonito ubite velike in male uharice. 

Najpogostejše žrtve nezakonitega lovljenja ptic s pastmi ali drugimi metodami, kot so živolovke, mreže, limanice, so ptice pevke. Težavo predstavlja tudi nezakonito odstranjevanje lastovičjih gnezd, predvsem mestnih lastovk v času njihove gnezditve.

V društvu so zaznali tudi več množičnih zastrupitev ptic. A, kot so zapisali v poročilu, je takšnih, kjer so ptice ciljna vrsta, verjetno malo. Do njihove zastrupitve namreč prihaja predvsem zaradi malomarne, nestrokovne ali nezakonite uporabe strupov ter njihovega odlaganja v naravi. 

Slovenija je poleg Hrvaške in Madžarske ena glavnih tranzitnih držav, prek katere na italijanski črni trg prepeljejo več 10.000 ptic letno. V Sloveniji gre pri nezakonitem transportu zavarovanih vrst ptic za posameznike, ki ptice lovijo v tujini, v večini primerov s ciljem prodaje restavracijam. 

DOPPS
Nezakonit lov ptic v Sloveniji.

Mislili so, da so pri nas ptice varne

V društvu so doslej domnevali, da je Slovenija nekakšna oaza, kjer so ptice varne pred nezakonitim ubijanjem, sploh v primerjavi z Italijo ali balkanskimi državami: "Po šestih mesecih zbiranja podatkov pa smo ugotovili, da je kriminala nad pticami tudi pri nas bistveno več, kot smo verjeli doslej." 

Med njimi so ptice, ki so uvrščene na rdeči seznam ogroženih ptic gnezdilk ali v kategorije kritično in močno ogroženih vrst, ranljive vrste in vrste blizu ogroženosti. Zaznali so tudi kršitve pri lovu ptic, ki so uvrščene med lovno divjad, a se je lov nanje izvajal izven določenih lovnih dob. 

V društvu zato pozivajo vse, naj sodelujejo pri zbiranju podatkov in jim na e-naslov posredujejo podatke o sumih nezakonitega lova in ubijanja ptic, pri čemer je prijava lahko anonimna. Sporoči se lahko tudi najdbo ptice, za katero obstaja sum, da je bila ustreljena.