Kot žrtev

Oglasil se je Strache: trdi, da bo razkrinkal zarotnike

G.G.
21. 5. 2019, 13.25
Posodobljeno: 21. 5. 2019, 13.46
Deli članek:

Padli svobodnjak Heinz-Christian Strache je po odstopu zbral moči in se oglasil na facebooku.

Profimedia
Heinz-Christian Strache išče krivce.

Namestnika avstrijskega kanclerja in vodjo desnih populistov je s političnega parketa odnesel posnetek z Ibize, v katerem se jasno pokaže koruptivna narava delovanja svobodnjakov. V ponedeljek ga je (začasno) zapustila žena Philippa, danes pa se je Strache javil in napovedal boj.

Strache je v svoji najavi kratek. Pravi, da bo razkrinkal osebe, ki so odgovorne za nezakonito snemanje in objavo posnetka. S tem bo, tako Strache, dokazal, da je nedolžen.

Pričakovan način obrambe

Takšen način obrambe osramočenega voditelja skrajne desnice v Avstriji je pričakoval priznani avstrijski pravnik, koroški Slovenec Rudi Vouk. V oddaji Odmevi na Televiziji Slovenija je ocenil, da se bo Strache prikazoval kot žrtev zarote, obenem pa bo trdil, da je šlo s snemanjem za nezakonito dejanje ali pa bo trdil, da je takšno pač delovanje vseh strank. Vouk upa, da bodo pristojni premogli dovolj razuma in uvideli, da je bistveno bolj problematična vsebina.

O nezaupnici v soboto

Predsednik spodnjega doma avstrijskega parlamenta Wolfgang Sobotka, ki prihaja iz kanclerjeve ljudske stranke (ÖVP), je danes določil, da bodo poslanci o nezaupnici odločali na ponedeljkovi izredni seji. Poudaril je, da "želi dati prostor evropski volitvam", ki bodo v Avstriji v nedeljo.

V opozicijskih strankah Jetzt, ki je napovedala nezaupnico, socialdemokratih (SPÖ) in Neos z izbiro datuma niso zadovoljni. V Neosu ne podpirajo nezaupnice, ta pa trenutno ni prednostna tema niti za SPÖ. Pri slednjih upajo, da bo Kurz prostovoljno odstopil.

Če bodo poslanci izglasovali nezaupnico Kurzu, bo moral predsednik države Alexander Van der Bellen imenovati novega premierja. Svobodnjaki se še niso odločili, če bodo podprli nezaupnico.