Slovenija

Velenjski zdravstveni don tudi lani z rdečimi številkami

J.P./STA
18. 5. 2019, 10.15
Posodobljeno: 18. 5. 2019, 10.15
Deli članek:

Zdravstveni dom (ZD) Velenje je lani ustvaril 381.511 evrov izgube, kar je 230.000 evrov manj kot leto prej, celotna izguba pa je konec leta 2018 znašala več kot milijon evrov.

Profimedia
V velenjski občini deluje 20 javnih zavodov, pet pa jih je lani poslovalo negativno.

Velenjski mestni svet, ki se je na torkovi seji seznanil s poslovanjem, je vodstvu ZD Velenje zato naročil izdelavo sanacijskega načrta, ki pa mora biti predložen do julija.

Kot je na seji povedal direktor ZD Velenje Janko Šteharnik, so za izgubo krivi predvsem država in Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Prav od slednjega ZD Velenje, ker je lani presegel program, ni dobil plačanih 162.000 evrov, za organizirano nujno medicinsko pomoč pa prejema le pavšalno plačilo.

Po Šteharnikovem mnenju je izguba tudi posledica težav, ki jih imajo z organizacijo specialističnih ambulant. Delo v teh ambulantah namreč ni v celoti plačano, ker ne delajo vsak delovni dan. Ob tem se je Šteharnik vprašal, kako naj imajo ambulante vsak dan, če zanje ne dobijo celotnega plačila.

"Veste, kako težko je sploh dobiti zdravnika specialista, če nimaš polnega delovnika? In potem ti delajo še drugje, mi pa smo še bolj odvisni, kdaj bodo imeli čas za nas. Sprašujemo se, ali bomo specialistične ambulante sploh obdržali," je Šteharnik dejal na seji.

V velenjski občini deluje 20 javnih zavodov, pet pa jih je lani poslovalo negativno.