Preobremenjenost policistov

Sindikat policistov: "Šarec je kršil temeljna načela demokratične družbe"

A.S./STA
17. 5. 2019, 16.09
Posodobljeno: 17. 5. 2019, 18.42
Deli članek:

V Sindikatu policistov Slovenije (SPS) so na današnji novinarski konferenci znova opozorili na slabo kadrovsko situaciji v policiji. Poudarili so, da so policisti preobremenjeni. Sodelovanje v mešanih patruljah z vojaki na meji pa je predsednik sindikata Kristjan Mlekuš označil za sizifovo delo, saj vojaki dela ne morajo opravljati samostojno.

Reuters
Marjan Šarec

Okrepitev s strani vojske je po Mlekuševih besedah dobrodošla. Vendar, kot je opozoril, vojaki ne morejo delati samostojno, za administrativno delo po prijetju ilegalnega migranta je namreč odgovoren policist. "Ko mešana patrulja policista in pripadnika Slovenske vojske prime skupino 74 ali 60 ilegalnih prebežnikov, to pomeni, da vse administrativno delo, celoten postopek izvajanja policijskih pooblastil pade izključno na policista," je dodal.

Varnostna situacija se slabša, policisti kljub izgorelosti uspešni pri opravljanju nalog

Mlekuš je poudaril, da se varnostna situacija slabša, policisti pa kljub izgorelosti svoje naloge opravljajo odlično in požrtvovalno. Ob tem se je obregnil ob besede ministra za notranje zadeve Boštjana Poklukarja na odboru za notranje zadeve, da ministrstvo izvaja aktivno politiko zaposlovanja za policijo. "To je popolna laž, sprenevedanje in zavajanje," je dejal. V sindikatu se tudi sprašujejo, kako se bo zagotovilo policiste, ki bi delovali v mešanih patruljah z italijansko policijo na meji z Italijo.

Sindikat policistov je sicer danes napovedali tožbo zaradi izplačil iz projekta varovanja schengenske meje in vključenosti stroškov delodajalca v znesek 15 milijonov evrov, koliko so jih predvideli s stavkovnih sporazumom. V nasprotju z ministrstvom namreč menijo, da bi za te stroške morali zagotoviti dodatna sredstva. Napovedali so tudi stopnjevanje sindikalnih aktivnosti.

Od politike pričakujejo zaustavitev negativnih kadrovskih trendov v policiji. Doslej predlagani ukrepi, tudi mešane patrulje na italijanski strani, so po Mlekuševih besedah smešni. Želijo si orodij, ki bi zmanjšala pritok migrantov, in poenostavitve postopkov.

V sindikatu ostri do Marjana Šarca

Predstavniki sindikata so bili na današnji novinarski konferenci ostri tudi do navedb premiera Marjana Šarca za portal Pod črto. Šarec je med drugim v intervjuju ocenil, da je slovenska policija sposobna. "Je pa res, da se včasih gremo preveč sindikalnih bojev, tako v vojski, policiji, kot tudi drugje. Vendarle sindikat ni tisti, ki mora voditi policijo, ampak mora policijo voditi direktor in tako naprej," je dejal Šarec.

Ob tem v sindikatu dodajajo, da ne vodijo policije, ampak predstavljajo zaposlene. "S svojimi izjavami glede policistov in policijskih sindikatov je grobo kršil temeljna načela demokratične družbe in pravne države," trdi Mlekuš. "Napad na sindikat in njegovo delovanje s takšnimi izjavami je napad na delavce, torej na šibkejše v delovnem razmerju. To je nedopustno," je dejal.

Šarec se je odzval: za izrečene očitke ne vidi razloga

Predsednik vlade Marjan Šarec se je odzval na ostre kritike predsednika Sindikata policistov Slovenije Kristjana Mlekuša in ocenil, da za izrečene očitke ni nobenega razloga. Ob tem so v njegovem kabinetu izpostavili, da "predsednik vlade izrazito ceni zaposlene v policiji".

V kabinetu predsednika vlade pa so prepričani, da komentarji predsednika vlade oziroma izražanje njegovih jasnih stališč, povezanih z delovanjem predsednika Sindikata policistov Slovenije, niso kršitev temeljnih načel demokratične države. "Ob tem ko predsednik sindikata omenja svobodo sindikalnega delovanja - v katero predsednik vlade nikoli ni posegal, prav nasprotno - velja hkrati omeniti tudi svobodo izražanja," so dodali.

Ob tem so navedli, da predsednik vlade policijo izrazito ceni, glede očitkov o zapostavljenosti pa so spomnili na sklenjeni stavkovni sporazum, zvišanje proračunskih sredstev ter na 15 milijonov evrov, ki so jih zagotovili za posebni projekt varovanja schengenske meje. "Njegov namen je dodatno plačilo policistom, ki skrbijo za varnost državljank in državljanov v obmejnem pasu in tudi notranjosti. Cilj vlade namreč je, da bi Slovenija ostane varna," so v kabinetu navedli v odzivu.