Uradni podatki

Dobički slovenskih podjetij so lani zrasli v nebo

Ž.K.
18. 5. 2019, 07.50
Deli članek:

Ajpes je objavil rezultate poslovanja slovenskih podjetij za leto 2018, ki kažejo, da podjetjem tako dobro v Sloveniji ni šlo še nikoli. Zakaj torej gospodarstveniki jamrajo?

Profimedia
Fotografija je simbolična

Slovenska podjetja so lani poslovala izjemno. Število zaposlenih se je povečalo za šest odstotkov, prihodki so se povečali za devet odstotkov na 100,85 milijarde evrov, odhodki za osem odstotkov na 95,92 milijarde evrov, ustvarila pa so kar 4,2 milijarde evrov neto čistega dobička, kar je 16 odstotkov več kot predlani.

Delež tega dobička v prihodkih družb je bil višji kot v prejšnjih letih, z izjemo leta 2007, a so drugi kazalniki za lani ugodnejši od tistih za leto 2007. Kot je povedal vodja sektorja za statistiko in informiranje Ajpesa Marjan Širaj, so družbe in podjetniki, ki so za lani oddali poslovna poročila, povečali tako število zaposlenih kot tudi prihodke, tudi na tujih trgih, prav tako so povečali neto dodano vrednost in neto čisti dobiček.

Višji dobički, višje plače?

Kljub vsem tem izjemnim podatkom pa na Ajpesu opzarjajo, da so plače naraščale hitreje kot produktivnost, ki jo v podjetjih merimo z ustvarjenimi prihodki na delavca, na ravni države pa prek ustvarjene dodane vrednosti na zaposlenega. Z opozorili so dali novega vetra v jadra delodajalcem, ki opozarjajo, da plače rastejo prehitro. Delodajalci svarijo pred spremembami, ki bodo na področju plač prišle v veljavo s prvim januarjem 2020.  Vse glasnejše so govorice, da naj bi vlada pripravljala zakon, ki naj bi poseg v izračunavanje minimalne plače omilil, vsaj na področju, ki zajema izvzem dodatkov iz izračuna minimalne plače. Tako so se že oglasili tako sindikati kot stranka Levica in povedali, da od sprememb, ki jih prinaša novela zakona o minimalni plači, ne odstopajo.

Petrol
Na Petrolu so lani za plače namenili kar 25 odstotkov več denarja kot lani.

Dars

Ob vsem prerekanju o produktivnosti in dobičkih se nam zdi smiselno pogledati, kako so poslovala nekatera najprepoznavnejša slovenska podjetja. Največje podjetje pri nas je Dars. Ta je ustvaril 490 milijonov evrov prihodkov oziroma osem odstotkov več kot lani in ob tem ustvaril kar 154 milijonov evrov dobička, kar je devet odstotkov več kot lani. Naša največja naftna družba je ustvarila kar 14 odstotkov več prihodkov kot lani, in sicer 4,25 milijarde evrov, od tega kar 100 milijonov evrov dobička. Za plačilo dela so namenili več kot 66 milijonov evrov, kar je 25 odstotkov več kot leto poprej.

Krka

V našem paradnem konju Krki so v letu 2018 ustvarili 1,2 milijarde prihodkov in jih v primerjavi z letom poprej zvišali za tri odstotke, ob tem pa so dobiček zvišali za šest odstotkov na 163 milijonov evrov. Za plače so namenili 185 milijonov evrov oziroma trinajst odstotkov več kot leto poprej. Uspešno so poslovali tudi v Pošti Slovenije, kjer so prihodke povišali za pet odstotkov na 233 milijonov evrov, ob tem ustvarili skoraj deset milijonov evrov dobička, za plače pa so namenili malo več kot 100 milijonov evrov oziroma šest odstotkov več kot leta 2017.

Akrapovič

Pogledali smo tudi, kako so poslovali nekateri najbolj znani slovenski podjetniki. Igor Akrapovič, ki prek podjetja Akrapovič Skupina obvladuje podjetje Akrapovič, d. d., je v letu 2018 glede na javno dostopne podatke ustvaril 32 milijonov evrov dobička. Podjetje Akrapovič, d. d., je prihodke zvišalo za devet odstotkov, in sicer na 120 milijonov evrov.  Za plače so namenili malo manj kot 25 milijonov everov, masa denarja, namenjena za plačilo delavcev, pa se je povečala za pet odstotkov.

Bobo
Marjan Batagelj s Postojnsko jamo piše zgodbo o uspehu.

Batagelj

Marjan Batagelj je vpet v dve podjetji, družinsko Batagel&Co. ter Postojnska jama, d. d. Obe sta poslovali uspešno. Skupno se lahko tako predsednik Kluba slovenskih podjetnikov podpiše pod 30 milijonov evrov prihodkov in 8,8 milijona evrov dobička. Za plače so v podjetju Postojnska jama namenili 13 odstotkov več sredstev kot v letu 2017.

Pečečnik

Tudi Joc Pečečnik je aktiven v več podjetjih, glavnino posla pa opravi prek skupine Elektronček. Lani je v Sloveniji ustvaril 71 milijonov evrov prihodkov in 13 milijonov evrov dobička. Čeprav se je tako promet kot dobiček v primerjavi z lanskim letom zmanjšal, pa so se stroški plač v podjetju dvignili za šest odstotkov.

Primož Lavre
Joc Pečečnik je sicer zabeležil malce slabše poslovne rezultate, a še vedno ustvaril zavidljiv dobiček.