Kot je po današnji potrditvi aneksa številka ena na vladi za STA povedala vodja ambulant družinske in splošne medicine v Zdravstvenem domu Kranj Tatjana Kitić Jaklič, gre za korak v pravo smer. Ali bo na podlagi tega 24 kranjskih zdravnikov, ki so podali odpovedi pogodb o zaposlitvi, odpovedi umaknilo, pa še ni znano. Zdravniki se bodo namreč o tem predvidoma odločali danes zvečer in odločitev sporočili v petek.

Direktor Osnovnega zdravstva Gorenjske Jože Veternik in direktorica Zdravstvenega doma Kranj Lilijana Gantar Žura pričakujeta, da bodo zdravniki po sprejemu aneksa ena svoje odpovedi umaknili, preklicali oziroma zamrznili in da bo delo v zdravstvenem domu, kjer trenutno zaradi koriščenja dopustov v odpovednem roku velja posebna organizacija dela, junija lahko ponovno normalno steklo.

V nasprotnem primeru bi se kranjskemu primarnemu zdravstvu s 1. junijem obetal kolaps, saj je odpovedi podalo kar 24 od 34 zdravnikov družinske medicine, ki imajo svoje ambulante na območju Kranja, Šenčurja, Cerkelj, Naklega, Preddvora in Jezerskega.

Gantar Žura je povedala, da ima od zdravnikov zagotovila, da bodo odpovedi po sprejemu aneksa ena umaknili, vendar pod pogojem, da se nadaljuje tudi priprava ostalih ukrepov, na čelu z aneksom dve in zagotovitvijo finančne podpore predvidenim ukrepom.

Kranjske zdravnike je sicer najbolj razjezil prav splošni dogovor, po katerem bi morali v Kranju, kjer so zdravniki že sicer preobremenjeni, sprejeti več bolnikov kot drugod, in sicer za 2700 glavarinskih količnikov. Zahtevajo, da v veljavi ostane normativ 1895 glavarinskih količnikov, na daljši rok pa naj se ta zniža na 1500, kakršna je tudi strokovno določena norma.

Zahtevajo tudi temeljito administrativno razbremenitev specialistov družinske medicine in da se zagotovijo razmere, v katerih bo družinska medicina postala bolj privlačna za mlade kadre. "Treba je postaviti jasno zgornjo mejo dnevnih in tedenskih obremenitev zdravnika družinske medicine po zgledu urejanja omenjene problematike pri učiteljih. Izhajati je treba iz zakona o varnosti in zdravju pri delu ter zakona o pacientovih pravicah," so poudarili.

Vlada je danes potrdila aneks številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je določena zgornja meja, po kateri bodo lahko družinski zdravniki odklanjali nove bolnike, pri 1895 glavarinskih količnikih. Kot je poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder, to ne pomeni, da bodo zdravniki izpisovali že opredeljene bolnike.

ZZZS: Odločitev vlade morajo spoštovati vsi partnerji

Medtem je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) sporočiv, da je odločitev vlade glede aneksa, ki na novo postavlja mejo obremenitve družinskih zdravnikov pri 1895 glavarinskih količnikih, dokončna, zato jo morajo spoštovati vsi partnerji v zdravstvu.

Muževič: Aneks sedanjih obremenitev zdravnikov ne bo znižal, a je pozitivno sporočilo

Predsednik sindikata družinskih zdravnikov Praktikum Igor Muževič potezo vlade pozdravlja, a poudarja, da gre predvsem za sporočilo, da novim zdravnikom ne bo treba opredeljevati bolnikov v nedogled. Obremenitev že obremenjenih pa se po njegovem mnenju ne bo znižala.

Danes sprejeti aneks mladim zdravnikom ne more biti popotnica k odločitvi za specializacijo iz družinske medicine, je ob tem še ocenil Muževič. "To je dobra popotnica, da ne razpade trenutni sistem družinske medicine. Mi vemo, da se v danem trenutku v tem časovnem roku več kot to ni dalo narediti," je dejal.

V sindikatu družinskih zdravnikov se strinjajo tudi z izjavo ministra Šabedra, da je bil sprejem aneksa nujni prvi korak k dolgemu in napornemu urejanju razmer v zdravstvu nasploh. "Po dolgem času je to prvič, da je minister dejansko prisluhnil zahtevam družinskih zdravnikov," je še dejal Muževič. A je opozoril, da bo še bolj pomemben hiter sprejem aneksa številka dve.