solidarnost

Učiteljski sindikat se bo "do konca" boril za odpuščeno vzgojiteljico v vrtcu Jarše

B.K./STA
15. 5. 2019, 15.36
Posodobljeno: 15. 5. 2019, 19.15
Deli članek:

Ravnateljica Vrtca Jarše Diana Šumenjak je vzgojiteljici in sindikalni zaupnici Sviza Petri Koritnik vročila izredno odpoved delovnega razmerja iz krivdnih razlogov in prepoved opravljanja dela. V sindikatu pravijo, da je odpoved povezana z njenim sindikalnim delom in napovedujejo boj do konca, v vrtcu pa to zanikajo, je poročala TVS.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Kot so že v torek sporočili iz Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ravnateljica Koritnikovo obtožuje nasilja nad otroci, ogrožanja njihove varnosti in šikaniranja sodelavk. Takšne obtožbe so po prepričanju sindikata izmišljene in so zgolj posledica dejstva, da ravnateljica ni dobila zadostne podpore v svetu zavoda za ponovno izvolitev. Šumenjakova namreč po navedbah Sviza za to krivi sindikalno zaupnico, ki je v minulem ravnateljičinem mandatu "odločno uveljavljala interese zaposlenih".

Danes dopoldne je ravnateljica v navzočnosti predstavnikov Sviza in pooblaščenke vrtca, odvetnice Nataše Pirc Musar z odpuščeno vzgojiteljico opravila razgovor. Po njem je Pirc Musarjeva za Televizijo Slovenija (TVS) zanikala navedbe, da je odpoved povezana z vzgojiteljičinim sindikalnim delom. "Z gotovostjo lahko zatrdim, da to ni razlog. Razlog je njen odnos do otrok in zaposlenih," je dejala. Ravnateljica pa je za STA sporočila, da so odpuščeni vzgojiteljici danes omogočili zagovor v postopku izredne odpovedi delovnega razmerja ter da do zaključka postopka ne bo dajala izjav.

Na drugi strani so vzgojiteljico podprli nekateri starši. Sanja Topčagić je za TVS povedala, da se z očitki na račun Koritnikove absolutno ne strinjajo.

Glavni tajnik Sviza Branimir Štrukelj je napovedal, da bodo v sindikatu naredili vse, kar je v njihovi moči, da vzgojiteljici ohranijo delovno mesto, "kajti tu gre za discipliniranje sindikata".