Maribor

Komunala, vrtci in pomoč na domu bodo dražji

Luka Tetičkovič
15. 5. 2019, 06.55
Deli članek:

Mariborski mestni svetniki so v ponedeljek odločali o podražitvi pomoči na domu. Po novem bo uporabnike stala 37 centov več oziroma 6,97 odstotka več kot lani. Razlog naj bi bil višji regres.

Profimedia
Vrtci bodo dražji, menda zaradi višjih regresov.

Po navedbah mariborske mestne uprave je podražitev pomoči na domu posledica višjih stroškov dela, materiala in storitev. Občane opozarjajo, da lahko podražitev ublažijo z uveljavljanjem različnih olajšav, zato na občini ne pričakujejo, da bi podražitev uporabnike občutneje udarila po žepu.

To ni prva stvar, ki bo Mariborčane udarila tam, kjer najbolj boli, v aprilu so se namreč podražili tudi vrtci za pet do sedem odstotkov. Za starše to pomeni, da zanje plačujejo slaba dva evra več na mesec. Tudi ta podražitev je po besedah mestne uprave nujna zaradi višjih stroškov dela, torej posledica lanskega dogovora med vlado in sindikati javnega sektorja.

Odvoz odpadkov dražji za 38 odstotkov

Konec aprila je mariborski mestni svet potrdil tudi podražitev odvoza komunalnih odpadkov. S 1. majem so cene višje za 3,75 evra oziroma za kar 38 odstotkov.

Na Mestni občini Maribor (MOM) so ob tem zatrdili, da je podražitev nujna in da ni posledica naložbe v novozgrajeno sortirnico. Dvig cen, ki se niso spremenile od leta 2014, je bil po njihovem nujen zgolj zaradi realnega dviga stroškov in nekajletnega zaostajanja cen. Nova predlagana cena za mešane komunalne odpadke oziroma gospodinjske odpadke za 120-litrsko posodo, ki je osnovna posoda za gospodinjstvo, odslej tako znaša 13,63 evra na mesec in 0,69 evra na mesec za biološke odpadke. Ceni veljata za 14-dnevni odvoz odpadkov.

Arhiv Svet24
Kitajci so nehali kupovati smeti, zato bodo položnice višje.

Kitajci so nehali kupovati odpadke

Podražitev teh položnic ni bila posledica izgradnje nove sortirnice, je zagotavljal mariborski župan Saša Arsenovič. Cveto Žalik, direktor Snage Maribor, pa je pojasnil, da so višje položnice posledica spremenjenih razmer na trgu. »Še pred tremi leti smo odpadni papir prodajali za 10 do 20 evrov po toni, danes moramo za tono plačati 100 evrov, da nam papir nekdo odpelje z dvorišča,« je Žalik komentiral zaprtje kitajskega trga za odpadke in napovedal, da bi zaradi finančnega stanja podjetja Maribor lahko kmalu čakal neapeljski scenarij. Primera ni bila povsem posrečena, saj so v Neaplju smeti ostajale nepobrane predvsem zato, ker je celotno verigo infiltrirala kampanjska mafija Camorra.

Arsenovič je takrat napovedal sejo nadzornikov snage, na kateri naj bi poiskali odgovorne. Žalik na seji prejšnji teden ni odstopil, Arsenovič je nato napovedal, da bo sprožil postopek za razrešitev nadzornega sveta Snage. Žalikova glava namreč ne more pasti, dokler se ne skotalijo glave nadzornikov.

Arsenovič je sicer krivdo za nenaden dvig cen pripisal neodgovornosti predhodnika Andreja Fištravca, ki bi moral cene v preteklih letih dvigovati postopoma.