Nevestni lastniki

Visoke kazni jih ne spametujejo, dobra tretjina psov sploh ni cepljena proti steklini

Štajerski tednik
11. 5. 2019, 20.10
Posodobljeno: 11. 5. 2019, 20.11
Deli članek:

Delo in aktivnosti Društva proti mučenju živali Ptuj so takšne narave, da jih je največkrat treba opraviti nemudoma, kajti žival, ki potrebuje pomoč, ne more čakati na birokracijo.

Črtomir Groznik
Cepljenje proti steklini je obvezno.

V preteklih dneh so na občnem zboru Društva proti mučenju živali Ptuj izpostavili najbolj pereče problematike. »Ko je treba živalim pomagati, naredimo, kar znamo in zmoremo. Sicer pa smo dolžni poklicati na pomoč tiste institucije, ki opravijo tisto, česar mi ne zmoremo. V letu 2018 nismo imeli kakšnega ekstremnega primera mučenja živali v naši okolici. Eden od najbolj izstopajočih primerov so bili psi in konji v Halozah, ko je lastnik zbolel in je bil hospitaliziran. Problem pa je nastal, ker ljudje, sosedje, niso upoštevali nasvetov in takoj podali prijave na veterinarsko inšpekcijo. Žal nekateri ljudje še vedno ne razumejo dejstva, da če ima veterinarska inšpekcija že informacijo oziroma prijavo in tudi že ukrepa, društvo proti mučenju živali tam nima kaj iskati. Če nas inšpektorji pokličejo na pomoč, opravimo tisto, kar nam naložijo. Ko dobimo prijavo, ki je ne zmoremo razrešiti, pokličemo in predamo primer veterinarski inšpekciji. V nekaterih primerih se je treba le mirno pogovoriti z lastniki, da se zadeve spremenijo, rešijo. Če ugotovimo, da gre za nevestnost lastnika, ukrepamo tako, kot je v danem trenutku potrebno. V letu 2018 smo obravnavali 75 psov in 96 muc, za katere smo se potrudili po najboljših močeh,« je na občnem zboru Društva proti mučenju živali Ptuj povedala predsednica Kristina Pšajd.

Lastniki psov vse bolj pozabljivi

Veterinarska inšpektorica Branka Kosenburger je člane seznanila z nekaterimi spremembami oziroma zaostritvami glede dela društva na področju zaščite živali. Med drugim je opozorila na odčitavanje s čipom. Tega društvo ne sme početi, četudi v prvi vrsti želi pomagati, da bi se izgubljene čipirane živali čim prej vrnile k lastnikom. V Sloveniji so lastniki živali dobili že nekaj tožb, odkar je v veljavi zakon o varstvu podatkov, ker je prišlo do zlorabe podatkov. Kosenburgerjeva je tudi opozorila na velik problem necepljenih psov. Na območju 19 občin je skupaj registriranih 12.182 psov, od tega v MO Ptuj 2697. Od 1. januarja do 15. marca letos jih je bilo na tem območju necepljenih proti steklini kar 4071, od tega 884 v MO Ptuj. Problem necepljenosti proti steklini se je pojavil po letu 2016, ko je bilo sprejeto triletno zaporedno cepljenje, ki mu je glede na standarde sledil premor.

Črtomir Groznik
Društvo proti mučenju živali Ptuj opozarja nevestne lastnike psov.

Zoper lastnika necepljenega psa sledi kazen

Društvo lahko lastnike psov dobronamerno opozarja, da pse cepijo proti steklini, ker je to njihova dolžnost. Po novi ureditvi cepljenja so namreč številni na to dolžnost kratko malo pozabili, kar je skrajno neodgovorno, številka je alarmantna. Včasih so lastnike psov obveščali in jih vabili na cepljenje, danes je tako, da bi lastniki morali podpisati izjavo, da veterinarjem dovoljujejo, da jih obveščajo o cepljenju. Veterinarska inšpektorica vse, ki izigravajo zakonodajo glede cepljenja proti stekleni, kaznuje, napiše kazen, če lastnik psa ni imel cepljenega. Ko lastnik dobi to obvestilo, gre psa takoj cepit, kazni pa seveda ne plača. Zadeva gre na sodišče, kjer pa je lastnik po navadi oproščen. Torej, četudi je bil v velikem prekršku, ker psa ni imel cepljenega, se mu kasneje ne zgodi nič.