Napoved protesta

Šarec odgovoril Civilnim inicativam: Varnostni sistem deluje

G.G./STA
9. 5. 2019, 15.44
Posodobljeno: 9. 5. 2019, 18.30
Deli članek:

Po ugrabitvi 79-letnega Mirka Moravca so predstavniki civilnih iniciativ Bela krajina, Ilirska Bistrica in Škofije vlado pozvali k doslednemu varovanju schengenske meje. Premier Marjan Šarec je v odzivu na pozive zagotovil, da nacionalnovarnostni sistem deluje. V njegovem kabinetu dodajajo, da v tem trenutku ni potrebe po sklicu sveta za nacionalno varnost.

STA
Predstavnica Civilne iniciative Škofije Sabina Homjak (levo), predstavnica Civilne iniciative Bela krajina Maja Kocjan in predstavnik Civilne iniciative Ilirska Bistrica Borut Rojc.

Predstavnica Civilne iniciative Bela krajina Maja Kocjan je dejala, da nasprotujejo tako ilegalnim prehodom migrantov kot tudi kakršnimkoli migrantskim centrom ob meji. Hkrati je za soboto ob 17. uri v Črnomlju pred stavbo občinske uprave napovedala skupni protest civilnih iniciativ, na katerem bodo vnovič sporočili svoje zahteve.

Predstavnik Civilne iniciative Ilirska Bistrica Borut Rojc je opozoril na smeti, ki jih skupine prebežnikov puščajo za sabo, hkrati pa se krepi strah občanov pred prebežniki. Predsednika vlade Marjana Šarca je tudi pozval, naj skliče svet za nacionalno varnost, ta pa naj ukrene vse, da se na mejo pošlje vojska in da naj vojaki dobijo policijska pooblastila. Premier Marjan Šarec je v odzivu na pozive zagotovil, da nacionalnovarnostni sistem deluje. V njegovem kabinetu dodajajo, da v tem trenutku ni potrebe po sklicu sveta za nacionalno varnost.

Predstavnica Civilne iniciative Škofije Sabina Homjak pa je pristavila, da število nedovoljenih prehodov narašča tudi na Obali in da o težavah z migranti poročajo tudi z italijanske strani. Povzela je, da na Obali nasprotujejo migrantskim centrom in da potrebujejo varnost.

Policisti so sicer v zvezi z ugrabitvijo 79-letnega Belokranjca Mirka Moravca pridržali državljana Maroka in dva državljana Alžirije. Ob tem so zagotovili, da Slovenija kljub omenjenemu dogodku ostaja varna država, policija pa bo storila vse, da bo tako tudi ostalo.