Drugi finalisti

FOTO in VIDEO: Drama v Amsterdamu, preobrat v zadnjih izdihljajih tekme

J.P./STA
9. 5. 2019, 07.04
Posodobljeno: 9. 5. 2019, 07.18
Deli članek:

Nogometaši Tottenhama so drugi finalisti lige prvakov. Angleži so na povratni polfinalni tekmi v Amsterdamu premagali Ajax s 3:2 (0:2). Prvo tekmo je v Londonu dobil Ajax z 1:0.

Profimedia
Tottenham bo lovil svoj četrti evropski naslov po zmagi v pokalu pokalnih zmagovalcev 1962/63 ter slavjih v pokalu Uefe 1971/72 in 1983/84.

Ljubitelji nogometa si po torkovi drami v Liverpoolu, ko so domači preobrnili zaostanek s prve tekme z 0:3 v končno slavje s 4:3, verjetno niso predstavljali, da jih nova izjemno razburljiva tekma čaka v Amsterdamu.

Ajax je namreč na prvi tekmi slavil z 1:o, v prvem polčasu povratne pa že skupno s 3:0. Toda to ni bilo dovolj. Nesporni junak Londončanov je postal Lucas Moura, ki je s tremi zadetki, zadnjim v izdihljajih tekme, poskrbel, da bo 1. junija na stadionu Wanda Metropolitano v Madridu znova, po sezoni 2007/08, ko sta se merila Manchester United in Chelsea, vseangleški finale.

Profimedia
Ajax, ki je v ligi prvakov nazadnje zmagal v sezoni 1994/95, je prvi polčas odigral po željah navijačev.

* Arena Johan Cruijff, gledalcev 53.000, sodniki: Brych, Borsch in Lupp (vsi Nemčija). 
* Strelci: 1:0 de Ligt (5.), 2:0 Ziyech (35.), 2:1 Moura (55.), 2:2 Moura (59.), 2:3 Moura (90.). 
* Ajax: Onana, Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico, Schöne (od 60. Veltman), van de Beek (od 90. Magallan), de Jong, Ziyech, Tadić, Dolberg (od 67. Sinkgraven). 
* Tottenham: Lloris, Trippier (od 81. Lamela), Alderweireld, Vertonghen, Rose (od 82. Davies), Wanyama (od 46. Llorente), Sissoko, Eriksen, Alli, Moura, Son. 
* Rumeni kartoni: Dolberg, Ziyech, Onana; Sissoko, Rose. 
* Rdeči karton: /. 

Tako bo Tottenham lovil svoj četrti evropski naslov po zmagi v pokalu pokalnih zmagovalcev 1962/63 ter slavjih v pokalu Uefe 1971/72 in 1983/84. Ajax pa se je kljub izjemni sezoni, v kateri je na poti do polfinala senzacionalno izločil branilca naslova Real iz Madrida in nato še Juventus z zvezdnikom Cristianom Ronaldom, ustavil pred zadnjim dejanjem.

Ajax, ki je v ligi prvakov nazadnje zmagal v sezoni 1994/95, je prvi polčas odigral po željah navijačev. Nizozemci so svoje namere pokazali že v četrti minuti, ko je Dušan Tadić poskusil, Hugo Lloris pa branil.

Minuto pozneje so domači povedli, ko je po kotu z desne strani Matthijs de Ligt z glavo zadel za 1:0. Gostitelji so bili nevarni tudi v 30. minuti, ko je Tadić meril malo mimo gola z leve strani, v 35. minuti pa je prav ta igralec podal žogo Hakimu Ziyechu, ki je malce z leve zadel že za 2:0.

Angleži so tudi imeli svoje priložnosti, med njimi dve Son Heung-min, najprej je v šesti minuti zadel vratnico, v 22. minuti pa mu je strel obranil Andre Onana. Ta je moral posredovati tudi po strelu Christiana Eriksena v 24. minuti.

V 53. minuti so bili Angleži spet nevarni, ko je Dele Alli prišel do strela iz bližine, Onana pa je bil dobro postavljen. Le nekaj trenutkov pozneje pa so gosti le zadeli, ko je v kazenski prostor po lepi Allijevi podaji prodrl Lucas Moura in znižal zaostanek.

Angleži so si upanje obudili v 59. minuti. Najprej je Onana obranil Llorentejev strel iz bližine, do žoge pa je prišel spet Moura in po nekaj preigravanja zadel za 2:2.

Na razburljivem obračunu je na drugi strani v 63. minuti Ziyech le za malce zgrešil cilj, isti igralec pa je v 79. minuti z roba kazenskega zadel vratnico.

V 87. minuti je bilo izjemno vroče pred vrati Ajaxa, ko je dvakrat poskusil Jan Vertonghen, a prvič je zadel prečko, v drugo pa mu je strel pred golovo črto blokiral eden domačih branilcev.

Profimedia
Prvo tekmo je v Londonu dobil Ajax z 1:0.

Že v sodniškem dodatku so imeli novo priložnost domači, a je ostalo pri 2:2, tik prek iztekom petih minut sodniškega dodatka pa je tribune v žalost poslal Moura, ko je s svojim tretjim golom na tekmi Londončane poslal v veliki finale.