Slovenija

Sindikat vojakov Slovenije hoče, da Erjavec gre

B.K./STA
6. 5. 2019, 16.52
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 17.20
Deli članek:

Sindikat vojakov Slovenije je predsedniku odbora DZ za obrambo Samu Bevku danes poslal predlog za sklic nujne seje odbora.

Bobo
Karl Erjavec

Želijo, da se odbor opredeli do ravnanja obrambnega ministra Karla Erjavca, ki da je izgubil njihovo zaupanje. Vse poslance so zato pozvali tudi k vložitvi interpelacije zoper ministra.

Erjavcu v sindikatu med drugim očitajo nezakonito razrešitev poveljnika sil Slovenske vojske Mihe Škerbinca. Opozarjajo namreč, da predlog načelnice Generalštaba Alenke Ermenc, na podlagi katerega je razrešil Škerbinca, nima nikakršne obrazložitve o službenih potrebah, ki so predpogoj za imenovanja in razrešitve poveljnikov. Erjavcu očitajo tudi, da je glede Škerbinčeve razrešitve medijem dajal nedopustne in lažne izjave.

Kot so zapisali v sindikatu, pa se s podobnimi zavajanji, sprenevedanji in neresnicami, kot v primeru brigadirja Škerbinca, srečujejo vsak dan.

"V večini zastopamo vojake, za katere pa ni takšne medijske pozornosti, kot je ob nezakoniti razrešitvi poveljnika sil. Vojakom preostane le sindikat in sodišča za dokazovanje njihovih oškodovanj," so zapisali v današnjem sporočilu. Dodali so, da na nevzdržne razmere v Slovenski vojski opozarjajo že več let, a sprememb na bolje ni.

Politika po njihovih navedbah ob sprejetih odločitvah, da se bo za vojsko namenilo več denarja, skoraj vedno najprej pomisli na nakupe tehnike, v sindikatu pa so prepričani, "da je skrajni čas, da se na prvo mesto postavijo pripadniki Slovenske vojske in sistemsko uredijo razmere in odnosi v obrambnem sistemu".

Zato upajo, da bo na odboru prišlo do resne razprave o stanju v Slovenski vojski in da se bo naredilo vse za zaustavitev negativnih kadrovskih trendov. Čeprav je, kot so zapisali, Erjavec na svoji predstavitvi kot največjo težavo Slovenske vojske pravilno izpostavil kadrovsko podhranjenost, pa se je na žalost od njegovega imenovanja "ta akutna situacija močno poslabšala".

Po oceni sindikata sta tako nespremenjeno nadaljevanje dela ministra in njegov odnos do pripadnikov Slovenske vojske škodljiva za državo, na njihova opozorila se ustrezno ne odziva niti predsednik vlade.

V sindikatu tako pričakujejo, da bo odbor za obrambo na nujni seji opredelil ter obsodil nesprejemljivo delo ministra Erjavca in in njegov nespoštljiv odnosa do pripadnikov Slovenske vojske, obenem pa sprejel tudi sklepe, ki jih predlagajo za boljše delo obrambnega ministrstva in vlade na obrambnem področju.

Šarec od Erjavca pričakuje poročilo glede očitkov

Medtem je premier Marjan Šarec sporočil, da od ministra Erjavca pričakuje poročilo glede sklepov komisije DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (Knovs) ter glede zamenjave poveljnika poveljstva sil Škerbinca.

Knovs je namreč 26. aprila ugotovil, da je minister za obrambo na podlagi govoric, da je Škerbinc neprimerno govoril o Ermenčevi oziroma njenem zdravstvenem stanju, naročil obveščevalno dejavnost. OVS je 3. aprila v zvezi s tem zaslišala 25 vojakov. Knovs je sicer s petimi glasovi za in dvema proti sprejel sklep, da OVS v tem primeru ni imela zakonske podlage za opravljanje informativnih pogovorov na poveljstvu sil.