Uprava opozarja

Ne dotikajte se je, če naletite nanjo

J.P./STA
6. 5. 2019, 07.06
Posodobljeno: 6. 5. 2019, 07.13
Deli članek:

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin bo danes začela s spomladanskim cepljenjem lisic proti steklini. Lisice bodo cepili prek vab, ki jih bodo polagali s pomočjo letal v 50-kilometrskem pasu ob meji s Hrvaško z višine 300 metrov.

Dolenjski list
Leta 1988, ko je Slovenija začela s peroralnim cepljenjem, je bilo ugotovljenih 1067 primerov stekline. Po uvedbi letalskega polaganja vab pa je število pojavov bolezni drastično upadlo.

Glavni namen akcije je varovanje ljudi pred to boleznijo ter zaščita populacije lisic v slovenskih gozdovih in tako preprečitev širjenja bolezni. Populacija lisic namreč predstavlja rezervoar stekline, so v upravi zapisali na svojih spletnih straneh.

Za steklino vsako leto po svetu po navedbah uprave umre več kot 55.000 ljudi, večinoma otrok. Večina, 95 odstotkov, smrtnih žrtev med ljudmi je v Aziji in Afriki. Smrtni primeri med ljudmi so večinoma posledica ugriza steklega psa.

Akcijo cepljenja lisic izvajajo dvakrat letno: spomladi (maja in junija) in jeseni (oktobra in novembra). V vsaki akciji položijo okoli 380.000 vab, in sicer med 22 in 26 na kvadratni kilometer.

Uprava ob tem opozarja, naj se ljudje nastavljenih vab za lisice ne dotikajo in naj o tem poučijo tudi otroke. Če vabo najdejo na svojem dvorišču ali vrtu, naj jo primejo z vrečko in odvržejo v najbližji grm ali odnesejo na najbližjo veterinarsko postajo. V času akcije je prepovedano prosto gibanje psov na javnih mestih.

Če vsebina vabe pride v stik s sluznico ali svežo rano, je treba to mesto dobro sprati in umiti z milom ter obiskati zdravnika oz. najbližjo antirabično ambulanto. Stik z vabo se namreč obravnava kot ugriz stekle živali.

Obisk ambulante svetujejo tudi v primeru ugriza ali praske potepuške ali divje živali. Svetujejo tudi izogibanje stikom s potepuškimi in divjimi živalmi.