PRESENEČENJE V GENOVI

Sredi Italije so našli sumljivo in poškodovano vozilo iz Slovenije

P.K.
30. 4. 2019, 19.30
Deli članek:

Slovenci na izletu so v Italiji po naključju naleteli na avtomobil, ki je nase 'opozarjal' s priprtimi vrati, slovensko registrsko označbo, odstranjenimi lučmi in ogledalom.

Facebook
Avto je imel kar odprta vrata, nima več zadnjih luči in ne ogledala …

Ko so v tem obmorskem mestu severne Italije minule dni pohajkovali Slovenci, je njihov pogled pritegnil ob cesti parkiran citroen berlingo modre barve, s slovenskimi registrskimi označbami KP ZK-516.

»Ker je bil kar daleč od doma in s priprtimi stranskimi vrati, je pritegnil našo pozornost. Obiskali smo uradno spletno stran Slovenske policije, kjer smo na listi ukradenih vozil naleteli na točno ta avto (prijava kraje 10. 4. 2019). Takoj smo kontaktirali naše policiste, ki pa so nam rekli, da ne morejo narediti nič in naj se obrnemo na italijanske oblasti,« so na družabnih omrežjih poročali najditelji vozila.

Kje in kaj se je zgodilo

»Odstranjene so zadnje luči, odlomljeno je desno vzvratno ogledalo, v notranjosti pa so prazne konzerve in srebrno zaščitno pokrivalo, kakršne delijo ob naravnih katastrofah in v zadnjem času, sodeč po TV-prispevkih, tudi migrantom,« so stanje avtomobila povzeli njegovi najditelji.

Ti so torej po priporočilu slovenske policije, tako poročajo na facebooku, menda res odšli na lokalno policijo. »Tam so le skomignili z rameni in rekli, da bodo videli, če lahko kaj naredijo,« so sporočili slovenski izletniki, nekoliko razočarani nad reakcijami pristojnih. »Ker smo dobili občutek, da se tukajšnji organi pregona ne bodo preveč trudili pri iskanju lastnika vozila, vas prosimo, da če ga kdo pozna, naj ga obvesti, da je avto v Genovi,« je na družbenem omrežju facebook še zapisala druščina, ki se je zavzela za to, da bi lastnik spet prišel nazaj do svojega jeklenega konjička.

Sicer smo na podlagi policijske črne kronike ugotovili, da je bil avtomobil ukraden devetega aprila v Hrušici pri Ilirski Bistrici. Po poročanju policije je bil avto odprt, ker so vanj ravno v času kraje pospravljali orodje. Nepridipravi – kdo so, se ne ve –, so očitno izkoristili trenutek odsotnosti lastnikov, in ga odpeljali. Tako je pristal v skoraj 700 kilometrov oddaljeni Genovi.

facebook
Na prvi pogled z avtom ne izgleda nič tako zelo narobe, po podrobnejšem opazovanju pa …

Naša policija jim bo pisala

Očitno je objava na družbenem omrežju dosegla svoj namen, saj je beseda o vozilu iz Genove prišla tudi do njegovega lastnika, gradbenika Fadila Fazlija. Kot nam je povedal Dimitrij Marušič iz Policijske uprave Koper, se je namreč omenjeni že oglasil na ilirskobistriško policijski postaji, kjer je tatvino 10. aprila tudi najavil.

»Zadeva bo zdaj tekla tako, da bomo mi, saj uradnega obvestila italijanskih varnostnih organov, da je avto res tam, še nismo prejeli, genovsko policijo kontaktirali prek sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje in se pozanimali, kaj je z vozilom,« je še dejal Marušič. Verjetno bo nato italijanska policija opravila še kriminalistično preiskavo vozila, na podlagi katere bi lahko izluščili podatke o nepridipravih, ki so si ga protizakonito prilastili, potem pa bi lastnik vozilo lahko prevzel na področni enoti italijanskih varnostnih organov, in sicer na podlagi dokumentov, s katerimi dokazuje lastništvo, torej prometnega dovoljenja in uradnega osebnega dokumenta s fotografijo.

Kaj bo storil lastnik berlinga

Ali to namerava storiti, smo preverili tudi pri lastniku samem. »Avto je v precej slabem stanju. Tako ocenjujem na podlagi fotografij, ki sem jih videl. Takega ga ne morem pripeljati nazaj v Slovenijo. Ga bom pa vseeno šel iskat, ko mi iz policije javijo, da je čas za to. Ne zaradi drugega, ampak iz principa – jaz ne puščam stvari za sabo. Avto ne more kar ostati tam,« nam je povedal.

Pravi še, da mu je bolj hudo za orodjem in drugimi gradbenimi pripomočki, ki jih je imel v avtu, kot za vozilom samim. »Imam gradbeno podjetje. Bili smo v Hrušici na gradbišču. Moji fantje so tam delali. Zvečer, ko so pospravljali orodje v avto, je bil potreben samo trenutek, ko niso bili pri vozilu, da ga je nekdo ukradel. To orodje je bilo več vredno kot avto, in sicer okoli 6000 evrov,« nam je zaupal.