Zaradi dobre in pravočasne oskrbe v ambulanti Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana je bilo tokrat tveganju izpostavljeno bistveno manj oseb in ni prišlo do mešanja bolnika z infektivnimi boleznimi s tistimi, ki zdravniško pomoč iščejo zaradi drugih težav.

Če bi oboleli namesto na delovni dan pomoč poiskal na dela prost dan, bi moral obiskati dežurno ambulanto ZD Ljubljana, ki kljub izraženim opozorilom še naprej deluje v prostorih UKC Ljubljana, so še navedli.

Obravnavali dva bolnika

V splošni nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana, ki deluje v prostorih UKC Ljubljana so namreč konec minulega tedna obravnavali dva bolnika z ošpicami. Eden od teh je po podatkih Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja (NIJZ) prišel v stik z okoli 200 bolniki v tamkajšnji čakalnici, ki bi lahko bili potencialno okuženi. Te so po pošti tudi obvestili o možnosti okužbe z ošpicami in ustreznih ukrepih.

Po informacijah NIJZ sta okužbo bolnika prinesla iz tujine, domnevno iz Nemčije in Rusije. To sta bila prva letos zabeležena primera ošpic pri nas. Lani je bilo v Sloveniji devet primerov ošpic, leto pred tem pa osem.