Presežek

V Gorenju bodo odpuščali, na seznamu za odstrel 270 delavcev

S.R./STA
25. 4. 2019, 19.02
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 19.09
Deli članek:

V Gorenju ob poslovnem preoblikovanju družbe predvidevajo tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest. V Gorenju ocenjujejo, da bo v program presežnih delavcev predvidoma vključenih 270 delavcev iz matične družbe.

STA
Sindikat Skei Gorenje je že na nogah, za petek je napovedal novinarsko konferenco, pripravljen je tudi na najbolj radikalne ukrepe.

V Gorenju po preoblikovanju iz delniške družbe v družbo z omejeno odgovornostjo poteka poslovno preoblikovanje družbe, kar med drugim predvideva tudi novo organizacijo in sistemizacijo delovnih mest v matični družbi. Z reorganizacijo želi družba zagotoviti razmere za dolgoročno rast in razvoj. 

Kot je Gorenje danes objavilo na svoji spletni strani, bo posledica poslovnega preoblikovanja, združevanja funkcij, zmanjševanja ravni upravljanja ter optimizacije poslovanja tudi zmanjševanje števila zaposlenih v podpornih službah v skupini. To bodo, kot navajajo, dosegli z mehkimi metodami zmanjševanja števila zaposlenih, kot je upokojevanje. Na tistih delovnih mestih, za katere bodo ugotovili, da ni več potrebe po delu, pa tudi z odpovedmi pogodb o zaposlitvi. 

Seznam za odstrel

Družba bo pripravila program presežnih delavcev, pri čemer so sindikatu in svetu delavcev že poslali predlog dogovora o kriterijih za določitev presežnih delavcev. Danes bi moralo potekati posvetovanje glede omenjenih kriterijev, a sta sindikat in svet delavcev posvetovanje "zavrnila in napovedala, da pri nadaljnjih posvetovanjih z delodajalcem ne bosta sodelovala, zato do dogovora o kriterijih za določitev presežnih delavcev tudi ni prišlo", so navedli v Gorenju. 

Ne glede na to v Gorenju napovedujejo, da bo v prvi polovici maja predvidoma sledil sprejem nove organizacije, končnega besedila pravilnika o organiziranosti in upravljanju ter o sistemizaciji delovnih mest, vključno s katalogom delovnih mest. V naslednjem koraku bo družba, kot napovedujejo, skladno z zakonom sprejela kriterije za določitev presežnih delavcev ter osnutek programa razreševanja večjega števila presežnih delavcev. 

"Ocenjujemo, da bo v program predvidoma vključenih 270 presežnih delavcev iz Gorenja d. o. o. ali dobrih šest odstotkov od skupaj 4212 vseh zaposlenih. Število si bomo prizadevali še zmanjšati v okviru ukrepov za preprečitev in omejitev števila odpovedi," so zapisali v Gorenju. Skladno s temi načrti je družba v sredo sindikat in svet delavcev obvestila, da namerava večjemu številu delavcev vročiti redne odpovedi pogodb o zaposlitvi, in sicer iz poslovnega razloga. 

Sindikat na nogah

V Sindikatu kovinske in elektroindustrije Slovenije (Skei) Gorenje so na nogah. Izvršni odbor Skei Gorenje GA je zaradi nastalega položaja danes sprejel sklep, po katerem "odločno nasprotuje kakršnimkoli postopkom ugotavljanja presežnih delavcev, saj zaposleni, ki bi se jim naj odpovedale pogodbe o zaposlitvi, niso odgovorni za slabe rezultate poslovanja". 

Sindikat tudi zahteva, da se sproži postopek ugotavljanja odgovornosti posameznih vodstvenih delavcev za slabe poslovne rezultate, z namenom zaščite vseh zaposlenih pa je sindikat pripravljen "poseči po najbolj radikalnih oblikah sindikalnega boja".  Dodatne poglede ob napovedani reorganizaciji in postopku ugotavljanja presežkov v družbi Gorenju bo sindikat predstavil na novinarski konferenci, ki je sklicana za petek. 

Skupina Gorenje, ki je lani za novega lastnika dobila kitajsko korporacijo Hisense, je lani ustvarila 1,184 milijarde evrov prihodkov od prodaje, kar je 1,7 odstotka manj kot predlani. Po predlanskem dobičku je skupina lani ustvarila 37,3 milijona evrov čiste izgube.