Urgentni ukrepi

Ministrica za delo obljublja dodatne kapacitete v socialno-varstvenih zavodih

A.S./STA
25. 4. 2019, 15.30
Posodobljeno: 25. 4. 2019, 15.30
Deli članek:

Ministrica za delo Ksenija Klampfer je po današnjem obisku Doma na Krasu v Dutovljah napovedala urgentne ukrepe za izboljšanje razmer tako za zaposlene kot varovance v socialno-varstvenih zavodih po Sloveniji. Med rešitvami bo zagotovitev dodatnih kapacitet še v tem letu.

STA
Varuh človekovih pravic Peter Svetina in ministrica za delo Ksenija Klampfer

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Klampferjeva se je danes iz prve roke lahko prepričala o težkih razmerah v Domu na Krasu. Na novinarski konferenci, ki je sledila, je varuh človekovih pravic Peter Svetina izpostavil najbolj pereče težave socialno-varstvenih zavodov, konkretno Doma na Krasu. Po njegovih besedah gre predvsem za mešanje oseb s težavami v duševnem zdravju, ki jih v domove napotijo sodišča, z ostalimi varovanci, prenatrpanost samih zavodov in preobremenjenost zaposlenih. Ministrica ocenjuje, da bo treba zaradi zagotovitve varnosti najprej ločiti tiste posameznike, ki so v zavod nameščeni po sklepu sodišča. Na ministrstvu bodo že v prihodnjem mesecu poskušali v ta namen zagotoviti dodatne kapacitete. 

Predvidena določena sredstva pri reševanju problematik socialno-varstvenih zavodov

Klampferjeva je pojasnila, da so že namenili dodatna sredstva za Dom Lukavci, poleg tega pa že oblikujejo posebni varovalni oddelek v domu na Ptuju, kjer se zaposleni tudi že usposabljajo za delo z uporabniki. Sicer imajo na ministrstvu po rebalansu proračuna predvidena določena sredstva, ki jih bodo namenili prav reševanju problematik socialno-varstvenih zavodov, in sicer za zagotavljanje varnosti, dodatnih kapacitet in dodatnih zaposlitev. 

Nove kapacitete še v tem letu 

V domu v Lokavcih naj bi zagotovili 12 dodatnih kapacitet, na Ptuju 12 do 15, v Dutovljah pa iščejo rešitve za dvakrat 20 namestitvenih kapacitet, kar bi bilo po mnenju ministrice dovolj za rešitev akutnih stisk. Klampferjeva je ob tem napovedala, da bodo nove kapacitete zagotovili še v tem letu.

Direktor Doma na Krasu Matjaž Prelc je pojasnil, da glede na omejenost sedanje lokacije nove kapacitete iščejo zunaj. Čeprav je to še stvar dogovarjanj, pa po Prelčevem mnenju ob novih kapacitetah ne bo šlo niti brez dodatnih zaposlitev.