Nadzor

Slovenski kriminalisti mnogokrat mimo pooblastil

B.K./STA
24. 4. 2019, 17.25
Posodobljeno: 24. 4. 2019, 17.29
Deli članek:

Ministrstvo za notranje zadeve je v dveh nadzorih v letih 2017 in 2018 opozorilo na hude nepravilnosti pri delu kriminalistov, ki patruljirajo v civilu, razkriva portal Pod črto. Ministrstvo ob tem ugotavlja, da policija po prvem nadzoru ni izvedla nikakršnih omembe vrednih ukrepov za izboljšanje stanja.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Portal je objavil izsledke nadzorov dela t. i. mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki ju je ministrstvo izvedlo septembra in oktobra 2017, ter novembra in decembra lani. Ugotovljene nepravilnosti v primerih, v katere so bili vpleteni, segajo od neupravičenega vklepanja oseb, ki niso osumljenci kaznivih dejanj, in neupravičenih odvzemov prostosti posameznikom do nezakonitih pozivov k izročitvi droge. Ugotovitve navajajo še pomanjkljivo dokumentacijo pri izvedbi hišnih preiskav, samovoljno sledenje nedolžnim osebam in pisanje neresničnih izjav v policijsko dokumentacijo.

V nadzoru iz leta 2017 so na ministrstvu pregledali 33 naključno izbranih primerov, v katerih so kriminalisti intenzivno posegali v človekove pravice posameznikov. Nepravilnosti pri delu kriminalistov, v manjšini primerov pa tudi drugih policistov, ki so sodelovali v teh postopkih, so nadzorniki ugotovili v kar 27 primerih. Lani pa so naključno pregledali nadaljnjih 27 primerov in nepravilnosti ugotovili v prav vseh. Nekatere napake v pregledanih primerih sicer niso storili pripadniki mobilnih kriminalističnih oddelkov, temveč tudi ostali policisti.

Po prvem nadzoru v letu 2017 so na ministrstvu policijo seznanili z ugotovljenimi nepravilnostmi. Policija je nato izvedla lastne nadzore nad delom mobilnih kriminalističnih oddelkov in hujših nepravilnosti ni ugotovila. Portal ob tem izpostavlja kritično stališče ministrstva do tega policijskega nadzora, saj so delo oddelkov nadzirali le člani uprave kriminalistične policije, vodja skupine pa je bil kar koordinator dela mobilnih kriminalističnih oddelkov - torej je vodja mobilnih kriminalističnih oddelkov nadziral kar samega sebe, navaja Pod črto.

Ob tem policija sicer poudarja, da nepravilnosti, ki jih je ugotovil nadzor ministrstva, niso kazale na nezakonitost delovanja.

Nato so leta 2018 na ministrstvu nadzor ponovili in ugotovili praktično enako slabo stanje kot leta 2017. Na policiji so pojasnili, da so na podlagi teh nadzorov "nemudoma pristopili k ukrepom, da se zagotovi dvig strokovnosti in učinkovitosti dela mobilnih kriminalističnih oddelkov v Sloveniji." Obljubljajo še več usposabljanja kriminalistov s področja kazensko procesne zakonodaje in policijskih pooblastil, predvsem s področja zakonite uporabe prisilnih sredstev, s katerimi posegajo v ustavno varovane človekove pravice.

Policija je tudi novelirala akte, za katere je bilo v nadzoru ugotovljeno, da so pomanjkljivi. "Zagotovili bomo, tudi z novim koordinatorjem delovanja mobilnih kriminalističnih oddelkov, da uspešno in učinkovito preprečujejo izvrševanje najhujših oblik kriminalitete ter odkrivajo storilce teh kaznivih dejanj," so za STA navedli pri policiji.

Postavili so tudi dodatne zahteve po poročanju o izvedenih nalogah, predvsem s poudarkom na utemeljenosti pisnih izdelkov, ki jih je potrebno izdelati po uporabi prisilnih sredstev. Okrepili pa bodo tudi nadzore nad izvajanjem nalog mobilnih kriminalističnih oddelkov, ki ga bodo opravljali vodstveni delavci enot.

Koliko kriminalistov je članov mobilnih oddelkov, na policiji mediju niso želeli razkriti, da ne bi škodovali delu policije. Zato je portal izpostavil podatke iz revije Varnost z leta 2012, kjer so zapisali, da je bilo članov teh oddelkov 73, pričakovali pa so še 22 novih.