Marihuana marš

FOTO: V podporo legalizaciji konoplje se je zbralo več sto mladih

S.R./STA
19. 4. 2019, 19.18
Posodobljeno: 19. 4. 2019, 19.25
Deli članek:

Na tradicionalnem Marihuana maršu, ki poteka v sklopu projekta Prohibicija slepi in ga organizira Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU), se je danes zbralo več sto mladih.

Bobo
Marihuana marš v Ljubljani.

Marihuana marš je tradicionalni politični shod ŠOU v Ljubljani, ki opozarja na družbene, ekonomske in zdravstvene probleme, ki so posledice prohibicije kot prevladujoče oblike regulative na področju prepovedanih drog, so zapisali na spletni strani shoda. Na prireditvi, ki združuje mlade podpornike legalizacije konoplje, se je predstavilo več organizacij, ki so naklonjeni legalizaciji konoplje. 

Na stojnicah na shodu so se predstavile nevladne in politične organizacije, ki podpirajo legalizacijo, ter drugi, ki se na različnih področjih ukvarjajo s konopljo in kanabisom. Poskrbljeno je bilo tudi za glasbeno spremljavo, letošnja posebnost pa je rampa za rolkanje. 

STA
Marihuana marš v Ljubljani.

"Marihuana marš je dogodek, ki dokazuje, da smo študenti močno volilno telo v državi, ki javnosti kaže, za kaj se zavzema in spodbuja premike, ki so v naši državi potrebni. Glavni namen dogodka je, da spodbujamo družbeni diskurz o konoplji, saj njen položaj ni urejen ne na industrijski ne na medicinski, sploh pa ne na rekreativni ravni uporabe," je v izjavi za javnost pred dogodkom zapisal vodja projekta Nejc Pavlič Damijan

Po njegovem mnenju je trenutna ureditev, kriminalizacija in stigmatizacija uporabnikov konoplje škodljiva in nekoristna tako za družbo kot tudi za gospodarstvo. "Spodbujamo medije, da nam pomagajo ustvarjati družbeni diskurz o konoplji," je dodal. 

Obiskovalka shoda Maruša Kokol je ocenila, da je bilo na shodu okoli 19. ure približno 500 ljudi, na shod pa se je odpravila, ker so nekateri njeni prijatelji rekreativni uporabniki marihuane in podpira njeno legalizacijo. Shod bo trajal do okoli 22. ure, sledi pa zabava v enem od ljubljanskih nočnih klubov.