Vladni predlog razbremenitve regresa so podprli vsi člani odbora razen poslancev Levice, ki so se pri glasovanju vzdržali.

Včeraj je v parlamentu potekala nujna seja odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, na kateri so obravnavali predlog spremembe zakonodaje, ki bi prinesla davčno razbremenitev regresa, s katero bi delavci že letos še pred poletjem lahko dobili znatno višja izplačila. Seja bi morala biti zgolj formalnost, saj tako med poslanci koalicije kot opozicije vlada velika podpora zakona in za spremembo se tokrat vse poslanske skupine trudijo, da bi zakonske spremembe po najhitrejši poti spravile v veljavo. Skoraj vse poslanske skupine. 

Ogrožen sprejem zakona? 

Včeraj tik pred sejo odbora je namreč svoj predlog razbremenitve predstavila stranka Levica. Poslanec Miha Kordiš je pojasnil, da v stranki menijo, da je predlog vlade nepravičen, saj naj bi najbolj plačanim v Sloveniji prinesel višjo razbremenitev kot tistim, ki so plačani najmanj. Tako naj bi po njihovih izračunih najslabše plačani prejeli razbremenitev v višini 160 evrov, najbolje plačani, ki so jih pri Levci populistično poimenovali kar predsedniki uprave NLB, pa naj bi prejeli 500 evrov razbremenitve.

Odziv poslancev na potezo Levice, ki bi lahko zakonodajni proces podaljšala in s tem tudi ogrozila sprejem zakona ter izplačilo višjih regresov, je bil oster.   

Levica mora biti pametna 

Matjaž Han je tako dejal: »Naj povem gospodom, ki tovarne še niso videli od blizu, da sta dopust in regres nerazdružljiva in da je delodajalec delavcu dolžan dati oboje. To, kar dela Levica, pa je zavlačevanje in želi predlog vlade iz meni neznanih razlogov zrušiti. Posledično maja, junija ljudje ne bodo dobili denarja v žep. Ta vaš amandma je zavajajoč in bistveno slabši za tiste, ki imajo manj. Vsaj enkrat, ko je vse usklajeno med socialnimi partnerji, ko so na ESS vsi podprli predlog, bi lahko ... A ne! Levica mora bit pametna. Fantje mladi, ta trenutek delate slabo za ljudi in delavce.« Ko je Kordiš v repliki spet poudaril, da naj bi bil vladni predlog razbremenitve regresa namenjen zgolj utrditvi privilegijev slovenske elite, mu je Han zabrusil: »Ti si res nor.«

Z leve in desne 

Ogorčena je bila tudi poslanka SMC Janja Sluga, ki je Levico napotila kar na članstvo v Ekonomsko-socialnem svetu. »Najbolje, da postanete četrti partner v ESS, pa se potem tam menite naprej.« Razumevanja za Levico niso imeli niti v SDS, ki je napovedala, da bo vladni predlog podprla, ker je dober za delavce. Marijan Pojbič je Kordišu namenil naslednje besede: »Moram se pridružiti mnenju, da tisti, ki nimajo niti minute delovne dobe v gospodarstvu in niso prejeli niti ene normalne plače, preden so bili izvoljeni v državni zbor, ne morejo razumeti, kaj je regres, kaj je plača in kaj je delovnopravna zakonodaja. Sramotno je, da taki ljudje držijo v šahu celotno državo.« 

Predlog neustaven 

Mojca Žnidarič iz SMC pa se je razburila do te mere, da je podvomila o smiselnosti koalicijskega sodelovanja z Levico: »Pa zakaj vlagate amandmaje zadnji dan? Morda bi bilo bolje, da se ta ladja obrne malo proti desni. Bomo morda tam imeli boljše partnerje.« Predlog Levice je bil deležen tudi kritik ministrstva za delo, katerega predstavnik je opozoril, da je vprašljiva tehnična izvedljivost zakona, zakonodajnopravna služba državnega zbora pa celo meni, da je predlog v nasprotju z obstoječo zakonsko in celo ustavno ureditvijo.