Na dogajanje v okolici Trebnjega, kjer je pristojna inšpekcija po prijavi policije obiskala nekega lokalnega kmeta in naletela na grozljive prizore zanemarjenih živali, se je danes odzvala tudi uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Kot smo poročali, je morala inšpekcija konja zaradi slabega stanja uspavati, bike pa so kmetu odvzeli in so v začasni oskrbi.

Kot so danes sporočili iz uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, se je njihova inšpekcijska služba "zaradi zelo slabega stanja se je odločila za ukrepanje že naslednji dan. Potrebno je bilo organizirati novo nastanitev za živali, prevoz živali, sodelovanje s policijo in terenskim veterinarjem za morebitno asistenco." Dodali so, da je "v obravnavanem primeru zatajil imetnik živali, saj so vsi imetniki živali dolžni odgovorno poskrbeti za dobrobit živali." 

Društvo za zaščito konj_biki
Društvo za zaščito konj
Biki so stali v iztrebkih.

Ob tem so pojasnili, da je pristojnost uradnega veterinarja začasno ali trajno odvzeti žival in prepovedati stike dosedanjemu skrbniku živali, če je to potrebno za zaščito živali v primeru kršitve določb zakona o zaščiti živali. Za začasno odvzete rejne živali uradni veterinar odredi oskrbo na domu skrbnika živali, če pa to ni možno, se živali trajno odvzamejo in prodajo ali usmrtijo. 

"Konja s tega gospodarstva je bilo potrebno uspavati, ker bi zdravljenje poškodb povzročalo nepotrebno dodatno trpljenje živali. Biki, ki so bili odvzeti, pa so v začasni oskrbi imetnika in veterinarjev," so še navedli na upravi in dodali, da imetnik omenjenih živali doslej ni bil obravnavan v inšpekcijskih zadevah.