Policisti so januarja ovadili 67-letnico zaradi suma zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja na škodo desetih otrok v zasebnem zavodu Kengurujčki.

Posnetki spornega dogajanja v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, so v javnosti zaokrožili v začetku lanskega oktobra. Primer je sprožil tudi številna vprašanja o primernosti sistemske ureditve in nadzora.

V kriminalistični preiskavi so nato ugotovili, da je osumljenka nekatere otroke hranila na silo, pri pripravi na počitek pa jih povijala v rjuho. Osumljenka je med 1. oktobrom 2017 in 28. septembrom 2018 v zavodu, kjer so varovali predšolske otroke, opravljala dela varuške, čeprav za tako delo ni imela ustreznega strokovnega znanja in izobrazbe.

Osumljena je tudi tega, da je pri svojem delu huje kršila svoje dolžnosti s tem, da je z nekaterimi otroki neprimerno komunicirala, na primer nanje vpila in jih žalila. Nekaterim otrokom ni dovolila svobodne izbire, koliko bodo pojedli. Če so otroci hrano zavračali, jih je hranila na silo.

Pri pripravi na počitek pa je po ugotovitvah kriminalistov za nekatere otroke uporabljala neetične in strokovno nesprejemljive načine in metode, na primer povijanje otrok v rjuho.

Geodetska inšpekcija ni ugotovila prekrškov 

Geodetska inšpekcija inšpektorata za okolje in prostor, ki je preiskovala najemni posel med lastnikom stanovanjskega objekta in zavodom Kengurujčki, je v nadzoru ugotovila, da dejanje ni prekršek. "Ožji družinski član te prostore uporablja s soglasjem lastnika za namene opravljanja dejavnosti zavoda, in sicer neodplačno," so pojasnili. 

V skladu z določbami zakona o množičnem vrednotenju nepremičnin in obligacijskega zakonika je najemno razmerje izključno odplačno. Glede na poslana dokazila pa je inšpektorat ugotovil, da je bila za prostore zavoda Kengurujčki sklenjena posodbena, torej neodplačna pogodba. Takšne pogodbe pa zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin ne obravnava in ne določa obveznosti, zato inšpekcija ni izdala odločbe o prekršku ali vložila obdolžilnega predloga. Prekrškovni postopek so ustavili, so še navedli na inšpektoratu.