Primer Milko Nović

Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča odgovarja o domnevnih pritiskih

G.G./STA
17. 4. 2019, 14.57
Posodobljeno: 17. 4. 2019, 15.04
Deli članek:

Med razglasitvijo sodbe Milku Noviću je sodnik Zvjezdan Radonjić navrgel kar nekaj očitkov na račun visokih predstavnikov sodstva in tožilstva. Danes se je odzval predsednik ljubljanskega okrožnega tožilstva Marjan Pogačnik.

STA
Predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča Marjan Pogačnik.

Najprej se vrnimo k sodniku Radonjiću. Včeraj je dejal, da so se že takoj po prvih narokih začeli pritiski na predsednika Okrožnega sodišča v Ljubljani Marjana Pogačnika, naj ga disciplinira in da naj začne soditi, kot je treba. Med drugim naj bi njegovo kaznovanje predlagal vodja Specializiranega državnega tožilstva Harij Furlan. Sporočilo vseh teh pritiskov je bilo po njegovih besedah jasno: to je, da kot sodnik ne sme soditi pošteno. Kdo je v ozadju vsega tega, ne ve, je pa prepričan, da odločitve segajo v same vrhoven pravosodja. 

Pogačnik je danes povedal, da bo Radonjića zaprosil za pojasnila glede domnevnih navedb o pritiskih. Zase je zatrdil, da nanj ni pritiskal nihče.  

Ker je Radonjić izrazil bojazen, da zaradi pravičnega sojenja Noviću ne bo nikoli napredoval, je Pogačnik zagotovil, da je povsem odveč bojazen, da bi bil sodnik zaradi odločitve v konkretnem kazenskem postopku kakorkoli sankcioniran.

Po njemu dostopnih informacŠijah v zvezi z zadevo Novič zoper sodnika Radonjića ne poteka noben disciplinski postopek niti ne noben kazenski postopek. Prav tako ni seznanjen, ali je pooblaščenec žene umorjenega Janka Jamnika Miha Kunič vložil kazensko ovadbo zoper Radonjića. "Če je informacija točna, pa ta okoliščina, tudi če je bila ovadba vložena pred izrekom sodbe, sama po sebi v ničemer ne vpliva na nadaljnji potek postopka," je dejal Pogačnik.

Hkrati pa je navedel, da tudi sam ni podpisal prijave omenjenega odvetnika odvetniški zbornici, kar pa da mu je Radonjić predlagal.

Radonjić se po Pogačnikovih besedah za zdaj zaradi pritiskov še ni obrnil na Sodni svet.