Sindikat

Vojaki ne zaupajo več Erjavcu, ki ne upošteva niti Šarca

Mihael Korsika
17. 4. 2019, 20.20
Deli članek:

Sindikat vojakov Slovenije namerava parlamentarni odbor za obrambo obvestiti, da resorni minister Karl Erjavec po šestih mesecih na položaju ne uživa več njihovega zaupanja.

STA
Minister Erjavec po novem pravi, da mu razrešitve ni treba pojasnjevati.

Minister za obrambo Karl Erjavec je januarja ob imenovanju poveljnika v poveljstvu sil Slovenske vojskeMihe Škerbinca poudaril, da slednjega čaka zelo odgovorna naloga. »Prepričan pa sem, da bo tej nalogi kos,« je 8. januarja ocenil na slovesnosti na Vrhniki ob dnevu Poveljstva sil Slovenske vojske (SV).

»Ko minister vojaku neko nalogo zaupa, jo vojak izpelje,« je Škerbinc odgovoril na ministrova pričakovanja. Le tri mesece kasneje je Erjavec na predlog načelnice generalštaba SV Alenke Ermenc Škerbinca v začetku aprila razrešil s položaja. A tokrat Škerbinc očitno ne želi več slepo izpolnjevati nalog, ki mu jih je namenil oziroma nenamenil minister. K temu je močno pripomogel Erjavec sam.

Odneslo ga je nočno streljanje

Kot glavni razlog je minister navedel, da SV ni upoštevala njegovih usmeritev glede osrednjega vojaškega vadbišča na Počku, na katerem ponoči ne bi smele potekati vaje z velikimi kalibri. Potem ko je dva tedna odgovarjal na kritike zaradi razrešitve, na katero je sicer Škerbinc podal ugovor, in se pri tem vse bolj zapletal, je zdaj ugotovil, da mu ni treba utemeljevati odločitve.

»Načelnica generalštaba ima pravico, da predlaga njegovo razrešitev, in ona je to predlagala, jaz sem to odredbo podpisal, nič spornega ni v tem,« je odgovoril na poslansko vprašanje Anje Bah Žibert (SDS). »Bil je imenovan brez obrazložitve, bil je razrešen brez obrazložitve. To je pač vojaški sistem, ki določa neko drugo logiko, kot velja za civilno sfero,« je še pojasnil.

Štiri ministrove neresnice

»Minister za obrambo Karl Erjavec je v izjavah medijem večkrat pojasnjeval in ponavljal štiri ključne stvari in prav nobena od njih ne drži,« so prepričani v Sindikatu vojakov Slovenije.
»V potrjenih dokumentih na vladi ni opredelitev glede streljanja s težkimi kalibri,« pravijo in dodajajo: »V sindikatu nam niti po večkratnem branju ni uspelo najti nikakršne dikcije, ki bi tudi približno lahko veljala kot usmeritev za streljanje z 'najtežjimi kalibri'.« Pravijo tudi, da Erjavec ni dal pisnih usmeritev poveljniku sil Slovenske vojske. »Verjamemo, da pisnih usmeritev ni dal niti Generalštabu Slovenske vojske.« Po njihovem trdnem prepričanju Erjavec zavaja, ko pravi, da ni vedel za streljanje z najtežjimi kalibri na vaji.

»Minister izjavi, da je generalmajorka Ermenčeva argumentirala predlog za razrešitev brigadirja Škerbinca z razlogom, da je prišlo do kršitve sklepa vlade. To ni res. Gre za popolno izkrivljanje dejstev. Ministra javno sprašujemo, ali je sploh prebral poročilo načelnice Generalštaba Slovenske vojske, ki ga je že 30. marca izdelala na njegovo zahtevo,« so še zapisali v sindikatu.

Ni več zaupanja

Sindikat vojakov Slovenije zaradi zavajanja vztraja, naj se minister opraviči pripadnikom SV in prekliče razrešitev Škerbinca. Sindikat je sicer šele včeraj prejel predlog za zamenjavo. »V tem predlogu načelnica ni pojasnila službenih potreb za menjavo. Predpogoj za zamenjavo poveljnika bataljona ali časnikov z višjim činom je, da za zamenjavo obstajajo službene potrebe. Ravno to smo mi opozarjali, da je zato odredba o razrešitvi nezakonita,« nam je pojasnil predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Spor med sindikatom in ministrom se tako vse bolj zaostruje. Kot je napovedal Novak, bodo zadevo predvidoma danes prijavili inšpektoratu za obrambo. Prav tako bodo zaradi izjave, da se ne bo opravičil pripadnikom SV, kar pa po besedah Novaka nima nič skupnega s Škerbincem, parlamentarnemu odboru za obrambo sporočili, da Erjavcu ne zaupajo več.
Ob tem sindikalist ocenjuje, da Erjavec ne posluša niti svojega nadrejenega, predsednika vlade Marjana Šarca. Slednji je z dopisom pozval ministra, naj se sestane s sindikatom vojakov in mu poroča o dogovorjenem. »Minister v treh mesecih tega sestanka ni naredil, to pomeni, da ne posluša niti predsednika vlade,« zaključuje Novak.

STA
Miha Škerbinc je podal ugovor na razrešitev.