Zdravniška napaka

Za Gajine poškodbe je odgovorna bolnišnica

P.K.
17. 4. 2019, 17.30
Deli članek:

Bolnišnica za ginekologijo in porodništvo Kranj je odgovorna za škodo, ki izhaja iz hudih posledic, ki jih je zaradi zapletov pri porodu utrpela danes šestletna deklica.

Profimedia
V sojenju so predstavniki bolnišnice trdili, da je osebje porodnišnice v Gajinem primeru ravnalo pravilno.

Tako je odločilo kranjsko okrožno sodišče z vmesno sodbo. To pomeni, da je odškodninski zahtevek šestletne Gaje in njenih staršev proti bolnišnici v celoti utemeljen. 
Bolnišnica in zavarovalnica se lahko na sodbo pritožita. Po pravnomočnosti pa bo sodišče odločalo o višini odškodnine, ki bi lahko presegla milijon evrov.

Deklica je imela ob rojstvu znake najtežje nevrološke okvare, in sicer hudo obliko cerebralne paralize, hipoksično ishemično encefalopatijo in najtežjo stopnjo epilepsije. Pri šestih letih ne zmore sama držati glave pokonci ter jesti in piti, vsak dan ima epileptične napade. Tožniki trdijo, da so za takšen izid krive napake pri porodu, in temu je po pričanjih strokovnjakov pritrdilo tudi prvostopenjsko sodišče.

Kaj ni potekalo prav

Kot je opozoril pooblaščenec družine Aljoša Ravnikar, bi morala porodnišnica potek poroda skrbno spremljati in ga na podlagi dostopnih podatkov dokončati s carskim rezom oziroma vsaj s pH-metrijo preveriti, ali deklici primanjkuje kisika, nato pa porod dokončati s carskim rezom. V tem primeru deklica ne bi utrpela možganskih poškodb, je izpostavil. Z vmesno sodbo je sicer sodišče odločilo le o temelju zahtevka, ne pa še o višini odškodnine. Celotni zahtevek tožnikov je sodišče ocenilo na okoli milijon evrov, s pripadajočimi obrestmi pa bi bil lahko znesek še bistveno višji.

Kakšne so postavke

Tožbeni zahtevek je sestavljen iz odškodnine za škodo v višini okoli 600 tisoč evrov, rente za izgubljeni zaslužek do leta 2031, ko bi Gaja predvidoma zaključila srednjo šolo, v višini povprečne plače približno 1000 evrov mesečno, rente za bodočo premoženjsko škodo za prilagoditev nepremičnine, terapije, pripomočke za nego in podobno v višini 700 evrov mesečno ter rente za tujo pomoč 24 ur na dan v višini 2500 evrov mesečno. Vključuje tudi okoli 10.000 evrov odškodnine za materialne stroške staršev od vložitve tožbe in 60.000 evrov za vsakega od staršev za duševne bolečine zaradi posebno težke invalidnosti otroka.

Med sojenjem so sicer predstavniki bolnišnice vztrajali, da je osebje porodnišnice v Gajinem primeru ravnalo pravilno ter da so poškodbe posledica sistemske okužbe in zanje osebje ni odgovorno.