Zapuščena vasica v Goriških brdih

FOTO: Bahrajnska šejkinja na obisku v Sloveniji začutila poslovno priložnost

Mihael Korsika
17. 4. 2019, 06.45
Deli članek:

Prizorišče napovedanega resničnostnega šova v zapuščeni vasici v Goriških brdih je obiskala bahrajnska šejkinja. Predstavniki sedme sile o projektu nismo izvedeli praktično nič, a zdaj vemo, da je šejkinja navdušena nad Slovenijo. Celo tako močno, da naj bi pri nas prvič v življenju pokusila vino.

Sašo Švigelj
Suha bint Abdul Rahman Al Khalifa.

Predstavniki sedme sile smo na dogodku v Goriških brdih pričakovali vsaj osnovne informacije o poteku projekta, a je bila rdeča nit dogodka obisk bahrajnske šejkinje Suhe bint Abdul Rahman Al Khalifa, medtem ko smo morali za informacije o projektu za rokav pocukati sodelavca vodje projekta Ernesta Škrjanca.

Slednji je poudaril, da gre za popolnoma slovenski projekt. V mednarodnem resničnostnem šovu obnove propadle vasice bo sodelovalo 17 parov iz različnih evropskih držav. Vsi tekmovalci bodo v njem ostali do konca, zmagal pa bo tisti par, ki bo zbral največ točk. Zmagovalca bosta po zaključku obnove, ki bo trajala dve do tri sezone, bogatejša za okrogel milijon evrov.

Za prvo sezono v skupini Tempo, ki je organizator projekta, predvidevajo sedem milijonov evrov stroškov, ki so jih po besedah Škrjanca v veliki meri že zagotovili. »Večinoma gre za domač, slovenski kapital,« je poudaril Škrjanec.

Začetek snemanja so sicer načrtovali že za letošnje leto, a se je zapletlo pri odkupu 17 nepremičnin v vasici. Zadnja pogodba je bila že podpisana, a organizatorji še vedno čakajo na notarsko overjene papirje iz Avstralije, kjer živi lastnica. Snemanje naj bi se tako začelo prihodnjo pomlad, na televizijske ekrane pa bo oddaja prišla enkrat jeseni.

Mihael Korsika
Vas je zapuščena že 40 let.

Šejkinja iskala poslovne priložnosti

Prihod bahrajnske šejkinje ni neposredno povezan s projektom, temveč jo je v Goriška brda in Slovenijo pred tremi tedni povabil glavni producent napovedanega šova Nazaj na vas (Back to the village) Richard Cooka.

»V Slovenijo je prišla z dvema razlogoma: ker tudi sama vidi potencialne poslovne priložnosti, z možem se ukvarjata tudi s filmom; prišla pa je tudi z namenom prodaje, promoviranja oziroma kupovanja domačih, briških in okoliških lokalnih izdelkov,« je povedal Škrjanec.

Šejkinjo so popolnoma prevzeli lepota države, šarm, zgodovina, ljudje in lokalne dobrote. »Že samo ko se sprehajaš po vasici, lahko čutiš njeno zgodovino. Počutim se, kot da bi stopila v časovni stroj. To je izredna priložnost, ne le za produkcijo, temveč tudi za ohranitev zgodovine. To je neverjetno,« je po ogledu vasice povedala šejkinja. »Vse je bilo sveže. Z možem sva zelo uživala na kosilu. Živim v Londonu, kjer je vse predpripravljeno in obdelano, zato sestavine niso sveže. Tako da pozabljamo, kakšna sta sveža hrana in svež zrak,« je še priznala.

Sašo Švigelj
vas Slapnik

Med obiskom Goriških brd je pridobila tudi informacije o lokalnih pridelovalcih medu, ki jih je že poslala v Bahrajn in Dubaj, da bi se morda lahko dogovorili za dobavo. »Žalostno je le, da bom tukaj le kratek čas,« je dodala in napovedala, da bo še letos ponovno prišla v Goriška brda.

Sašo Švigelj
Bahrajnska gostja se je v vasi počutila, kot bi stopila v časovni stroj.

Sašo Švigelj
Vhod v zapuščeno vasico

Sašo Švigelj
V vasi Slapnik je 17 objektov v zelo slabem stanju.

Sašo Švigelj
Rastlinje prerašča hiše.