Evroposlanci SDS so si nakopali notranjo konkurenco

Bo Šulinova ubežala borcu za preferenčne glasove?

Luka Tetičkovič
16. 4. 2019, 06.41
Deli članek:

Slovenska demokratska stranka (SDS) in Slovenska ljudska stranka (SLS) sta v začetku meseca predstavili skupno listo, ki ji nihče ne more oporekati, da je sestavljena z bogatimi izkušnjami.

Bobo
Šulinova bo tokrat stisnjena med dva borca za preferenčne glasove – Kanglerja (levo) in Bogoviča.

Trem poslancem SDS – Milanu Zveru, Romani Tomc in Patriciji Šulin – vsak ima za pasom vsaj enega, če ne dveh mandatov v Evropskem parlamentu, se je na četrtem mestu pridružil težkokategornik Franc Bogovič (SLS), na petem pa Franc Kangler (NLS). Slednji je kakšno kategorijo nižje od Bogoviča, a kljub temu ni za odmet.

Preferenčni glas

Kot smo v pogovoru izvedeli od Šulinove, bodo na skupni listi vsi startali na preferenčni glas, ob tem pa »verjamem, da bomo izvoljeni štirje«, je dejala. Evropska volilna zakonodaja določa, da so s posamezne liste izvoljeni kandidati, ki so dobili največ preferenčnih glasov, pri čemer se ti upoštevajo le, če število preferenčnih glasov za posameznega kandidata presega količnik.

Količnik izračunajo tako, da se število glasov, oddanih za listo, deli z dvakratnikom števila kandidatov na listi. Na volitvah leta 2014 je lista SDS dobila 99.643 glasov, domnevamo lahko, da bo doprinos SLS in NLS na tokratnih volitvah nekaj tisoč glasov več. Če vendarle za potrebe miselnega poskusa številko zaokrožimo na 100.000 in iz nje preračunamo količnik, bo Bogovič moral prepričati zgolj 6250 volivcev, da količnik tudi doseže.

Količnik je v preteklosti že presegel

Zahtevnejši količnik, ki ga z rezultatom iz leta 2014 postavlja lista SDS, je Bogovič že presegel na listi NSi-SLS na prejšnjih volitvah. Tedaj je zbral 7809 preferenčnih glasov in za slabih dva tisoč glasov prehitel Ljudmilo Novak. Bogovič je bil tedaj uvrščen na zadnje, osmo mesto liste NSi-SLS. Šulinova v tej tekmi ni konkurenčna, saj je zbrala pičlih 1079 preferenčnih glasov, torej je bila izvoljena s celokupnimi glasovi za listo SDS. Udobno prednost pred Bogovičem ohranja Romana Tomc, ki ji je uspelo zbrati 10.835 preferenčnih glasov.

STA
Udobne prednosti pred Bogovičem se lahko nadeja Tomčeva.

Teren skupno listo pozdravlja

Z Bogovičem in Šulinovo smo v Bruslju govorili hkrati, ko sta sedela drug ob drugem. Šulinova je poudarila, da v SDS veliko stavijo na članstvo SDS, sicer pa da so »državljani skupno listo pozdravili«, posebej zato, ker s SLS in NLS »kampanjiramo skupaj«. Njenim besedam je pritrdil Bogovič, »ko smo prihajali na teren skupaj, je teren to pozdravil«.

NSi tokrat s figo v žepu?

Bogoviča, ki se je glede skupne liste najprej pogajal s stranko NSi, smo seveda vprašali, kako je občutil tokratna pogajanja. »Glede NSi sem bil tokrat precej skeptičen, ali bodo njihove besede držale,« je dejal in dodal, da tega občutka na prejšnjih pogajanjih, ko je bila sogovornica Ljudmila Novak, ni imel. »Kar je Ljudmila obljubila, tega se je držala,« je poudaril v smehu.