Padajo grožnje

»Če kakca ne boš pobrala takoj, bom zastrupil tega tvojega cucka«

P.K.
12. 4. 2019, 19.31
Deli članek:

Ogorčena bralka nam je poročala o resnem incidentu, ki ga je doživela kot lastnica psa. Šlo je celo tako daleč, da ji je možakar zagrozil.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Dejstvo je, da Slovenci še niso tako zelo posvojili navade, da je treba za psi, ko se z njimi odpravijo na sprehod in tam žival opravi veliko potrebo, pobrati pasje iztrebke.

Taka je ugotovitev mnogih občin, ki se soočajo z vse več pritožbami občanov, ki niso lastniki kužkov in jih dogajanje na zelenih javnih površinah, ki ga izkazujejo lastniki psov, moti. Sploh v večjih mestih je ta problematika precej občutna. »Včasih je na kakšnem travniku ob sprehajalni poti kar minsko polje kakcev in moraš paziti, kam stopaš,« je dejala gospa, ki se huduje nad nevestnimi pasjeljubci.

Zbala se je za svojo varnost

Njo in mnoge druge pa moti še nekaj, in sicer da velikokrat lastniki svojih štirinožnih prijateljev nimajo na povodcu, kakor velevajo občinski odloki. Seznanjeni smo tudi z nedavnim incidentom, ki ga je doživela Ljubljančanka, ki je svojega psa sprehajala pri fužinskem gradu ob reki Ljubljanici. »Kužek je ob drevesu opravil veliko potrebo. Ker s sabo nisem imela vrečke, s katero bi pobrala iztrebek, sem ga pač tam pustila, nakar za menoj priteče prileten možakar in mi zabrusi, da če ne bom pobrala dreka od svojega cucka, mi ga bo zastrupil. Sicer vedno to storim, saj vem, da je to moja dolžnost, tokrat pa sem drečko pozabila,« je ogorčena poročala naša bralka, ki se je zbala za življenje svojega psa, pa tudi za svojo varnost, saj da je bil možakar videti res razjarjen.

sta
Občine bodo več reda na javnih in zelenih površinah vzpodbujale z več nadzora.

Nova Gorica in Maribor sta striktna

Očitno si želijo več reda in discipline na javne zelene površine vnesti tudi občine, saj se vse bolj zavedajo težav s puščanjem pasjih iztrebkov, zato se poslužujejo vse več nadzorov in izrekanj glob ali vsaj opozoril. Poglejmo, kako visoko denarno kazen boste morali plačati v nekaj posameznih občinah, če boste storili omenjena dva prekrška. Ena najvišjih je v mestni občini Nova Gorica. »V občinskem odloku je določeno, da morajo lastniki psov in drugih domačih živali sproti odstranjevati živalske iztrebke. Za nadzor je pristojna občinska inšpekcija. Predvidena globa, če se to ne zgodi, je 300 evrov. Ker je predpisana globa zelo visoka, jo v tem trenutku ne zaračunavamo kršiteljem, ampak jih zgolj opozarjamo. Pripravljamo celo spremembo – nižanje višine globe, ki jo bomo kršiteljem dosledno zaračunavali,« so nam sporočili iz urada župana.

Strogo je tudi v mariborski mestni občini. Tam odlok prepoveduje ne samo puščanje pasjih iztrebkov na javnih zelenih površinah, ampak tudi prosto gibanje psov. »Za nadzor je pristojen Medobčinski inšpektorat in redarstvo Maribor, globa za takšen prekršek znaša 62,59 evra. V medobčinskem redarstvu občasno izvajamo poostrene nadzore, predvsem na krajih, ki so izpostavljeni kot problematični,« so sporočili iz Maribora.

Dejali so tudi, da zaznavajo zanimivost, in sicer da se v času nadzorov ljudje očitno obnašajo drugače kot takrat, ko nadzorov ni, »saj inšpektorat ne beleži kršitev v smislu nepobiranja pasjih iztrebkov, kljub temu da občani občasno opažajo drugače«, so pojasnili. Napovedali so, da bodo v kratkem izvedli poostren nadzor za uporabo povodcev, ne pa za pobiranje pasjih iztrebkov. 

sta
V Mariboru imajo na javnih površinah nameščenih več kot sto specializiranih pasjih košev.

Ljubljana in Izola na preži

Tudi v ljubljanski mestni občini velja, da mora skrbnik psa imeti pri sebi vrečke ali drugo opremo za odstranitev iztrebkov, ki jih mora uporabiti v primeru onesnaženja občinske ceste ali javne zelene površine. Če tega ne stori, ga lahko inšpektorat mestne občine oglobi za 100 evrov. Za nadzor nad spoštovanjem določb odloka je pristojen Inšpektorat Mestne uprave MOL. Imajo tudi globo v višini 200 evrov, ki pa je predvidena za tiste, ki svojih kužkov nimajo na povodcu.

Tudi iz izolske občine so nam sporočili, kako je s tem pri njih. Pojasnili so, da se v skladu z veljavnim zakonodajo in občinskim odlokom lahko lastnika psa, ki ne počisti iztrebkov, nima psa na povodcu ali nima s seboj vrečke za pobiranje in začasno shranjevanje iztrebkov, za tak prekršek kaznuje z globo, ki znaša od 50 do 200 evrov. V zadnjih letih, kot so še zapisali v svojem odgovoru, so oglobili nekaj kršiteljev, več pa jih je bilo deležnih »samo« opozorila. »Ker smo zadnje čase prejeli več opozoril o tem, da se lastniki še vedno ne držijo pravil pri pobiranju pasjih iztrebkov, bodo občinski redarji prihajajoči ponedeljek poostrili nadzor in preverjali, ali imajo lastniki pse na povodcu ter ali majo vrečke oziroma pribor za pobiranje pasjih iztrebkov,« so napovedali.