Krščanski pogled na šport

Vodja Salezijanske animacije športa: "Šport je neka vstopna točka, je priložnost, da pridemo do mladih"

G.G./STA
10. 4. 2019, 15.31
Posodobljeno: 10. 4. 2019, 15.39
Deli članek:

Kakšen je krščanski pogled na šport? Predstavili so ga pri založbi Družina in ŠportKAT-Salezijanska animacija športa.

Profimedia
Fotografija je simbolična
Udeleženci okrogle mize so napovedali še 30. mednarodne salezijanske igre mladih, ki bodo med 30. aprilom in 5. majem potekale v Ljubljani.

Pri založbi Družina in ŠportKAT-Salezijanska animacija športa so pripravili okroglo mizo z naslovom Krščanski pogled na šport, na kateri so predstavili tudi nove publikacije o tej temi. V zadnjih dveh mesecih so tako v slovenskem jeziku izšle tri publikacije o pastorali športa - cerkveni dokument Dati vse od sebe, priročnik Usposobljeni za srečo in knjiga Več kot igrišče.

Pastoralni teolog Andrej Šegula je o dokumentu Dati vse od sebe dejal, da je nastal z namenom na kratko predstaviti pogled Svetega sedeža in Katoliške cerkve na šport. V zadnjem času se je namreč po njegovem mnenju razširilo prepričanje, da ima Cerkev negativen pogled in vpliv na šport, kar pa, kot je zapisano v dokumentu, temelji na napačnem razumevanju katoliških pogledov na telo, ki ne upošteva pozitivnega vpliva teoloških, duhovnih in pedagoških tradicij Cerkve na šport kot na vidik kulture.

Po besedah Šegule dokument poudarja, da se "Cerkev zanima za šport zato, ker je v njenem jedru človek, človek kot celota, in priznava, da športno udejstvovanje vpliva na formiranje, medosebne odnose in duhovno plat človeške osebe".

Vodja Salezijanske animacije športa in prevajalec knjige Več kot igrišče Boštjan Jamnik je preostali dve publikaciji označil kot zelo uporabna priročnika. Več kot igrišče je knjižica o pastorali športa italijanskega avtorja Claudia Belfioreja, Usposobljeni za srečo pa priročnik s predlogi srečanj športne skupine, kjer se preko vadbe krepi določene kreposti oziroma vrednote.

Po Jamnikovem mnenju pastorala športa predstavlja priložnost za Cerkev. "Šport je neka vstopna točka, je priložnost, da pridemo do mladih, do otrok, do družin," je dejal in dodal, da je šport v današnjih časih zelo privlačen.

V precepu med odbojko in Cerkvijo

Svoje izkušnje s pastoralo športa pa je predstavila tudi mlada športnica in nekdanja prostovoljka v ŠportKAT ligi Natali Hari. Kot je dejala, je bila od nekdaj v precepu med odbojko in Cerkvijo ter je pogosto imela težave, ker je bila edina v klubu, ki je hodila v cerkev. Spregovorila je tudi o svojem navdušenju, ko je spoznala Salezijansko športno ligo, ki ji je omogočila, da se je v sklopu Cerkve ukvarjala s športom.

Mladi so polni darov

O pomembnosti športa pa je na okrogli mizi spregovoril tudi nadškof Alojzij Cvikl, ki je pri Slovenski škofovski konferenci odgovoren za mlade. Kot meni, se premalo zavedamo pomembnosti poslanstva športa v življenju človeka, predvsem mladega. Mladi so polni darov in preko športa se te darove lahko odkrije in razvije. Šport po nadškofovem mnenju omogoča tudi osebno rast in nam pomaga postati aktiven ter nas uči sodelovanja.

Po Cviklovih besedah je cilj kristjana, da postane aktiven v svetu v katerem živi. "Lahko bi rekli, da je krščanstvo tako povezano s športom v tem smislu, ker tekmujemo. Tekmujemo, kdo bo dal več v ljubezni, kdo bo dal več v usmiljenju in v odprtosti drug do drugega," je dejal Cvikl in dodal, da samo tako lahko raste drugačen svet, ki je bolj po meri človeka.