Saj ni res, pa je

Družinski zdravniki: raje kot za dodatno plenico bi denar za nove ekipe in (tudi) višje plače

T.L.
9. 4. 2019, 11.40
Posodobljeno: 9. 4. 2019, 11.48
Deli članek:

Predlogu ZZZS, da bi inkontinenčnim bolnikom pripadale štiri in ne tri plenice na dan, so nasprotovali - družinski zdravniki. Predstavnik Zdravniški zbornici Slovenije je predlagal, da naj denar raje dajo za nove ekipe (in tudi višje plače) teh zdravnikov.

Profimedia
Inkontinenčni bolniki imajo pravico do le treh plenic dnevno.

V zadnjem času pogosto pišemo o razmerah v zdravstvu, trenutno pa so v prvih vrstah predvsem zdravniki družinske medicine, ki da so preobremenjeni in premalo plačani, kar da jim onemogoča, da bi zagotovili najboljšo obravnavo bolnikom. Želje o skrbi za bolnike se slišijo lepo, se pa njihova prizadevanja v kontekstu informacije, o kateri poroča portal Siol.net, kažejo v nekoliko nenavadni luči.

Ne denarja za plenice, ampak nove ekipe in (tudi) višje plače

Portal namreč poroča, da so se nameri Zavoda za zdravstveno blagajno Slovenije (ZZZS), da bi povečali število plenic za inkontinentne bolnike s tri na štiri dnevno, po robu postavili - v odboru za osnovno zdravstvo pri Zdravniški zbornici Slovenije. Češ, da glede na sedanje razmere v družinskem zdravstvu plenice ne morejo biti prioriteta, je na januarskem sestanku dejal njihov predstavnik in predlagal, da denar raje dajo za nove ekipe (in tudi višje plače) teh zdravnikov.

Nezavidljivo: ena plenica na osem ur

Trenutno bolniku z inkontinenco pripadajo tri plenice na dan (ena plenica za osem ur), kar - po laični oceni - nikakor ni zavidljiva situacija. S tem pa se strinja (očitno le del) stroke. 

Siol poroča, da se za večje število plenic že več bori društvo otrok s cerebralno paralizo Vesele nogice, ki ga vodi Spomenka Valušnik. Pridobila je mnenji razširjenih strokovnih kolegijev pediatrov z UKC Maribor in UKC Ljubljana, v katerem so si zdravniki enotni, da so tri plenice premalo za vzdrževanje higiene in preprečevanje vnetja kože. Društvo, ki ga vodi Valušnikova, pa še zdaleč ni edino, ki predlaga povečanje števila plenic. 

Želeli študijo, ki dokazuje učinkovitost dodatne plenice ...

Na ZZZS so v zadnjih letih prejeli več pobud, da bi to število povečali in želijo predlagati še dodatno plenico za vse inkontinenčne bolnike, ki jih je v Sloveniji okoli 80 tisoč. Zavod bo zato predlagal dve plenici za težje bolne, za preostale pa ena plenica več dnevno, kar pomeni strošek med sedmimi do desetimi milijoni evrov letno.

Da bi lahko predlagali še četrto plenico, na ZZZS potrebujejo strokovno utemeljitev in so konec januarja sklicali sestanek z zdravniki družinske medicine, ginekološke in urološke stroke, povabili so tudi predstavnika Skupnosti socialnih zavodov Slovenije (SSZS), poroča Siol. 

Predstavnik odbora zdravniške zbornice: Plenice ne morejo biti prioriteta, denar za zdravnike pa

Predstavili so jim problem inkontinence in jih prosili za mnenje o predlogu. Kot so za Siol povedali na ZZZS, pa je bil presenetljiv odziv nekaterih prisotnih, predvsem družinski zdravniki niso ocenili, da je to prioriteta in so zahtevali za zavod predložimo študije, ki bi dokazovale učinkovitost dodatne plenice.

Siol je pridobil tudi zapisnik sestanka, iz katerega izhaja, da je predstavnik odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici na sestanku dejal, da plenice ne morejo biti prioriteta ob stanju v družinskem zdravstvu. Denar za nove družinske zdravnike je po njegovem mnenju bolj potreben ukrep, ki ga mora financirati zdravstvena blagajna. Predlog nima strokovne podlage, je še dejal in dodal, da bi glede na to lahko bil povezan s koruptivnimi dejanji. Zdravnik Siolu ni dal dovoljenja, da bi po pogovoru objavili njegovo ime.

Iz Zdravniške zbornice Slovenije, ki jo vodi dr. Zdenka Čebašek-Travnik, za portal do torka niso odgovorili na vprašanje, ali se strinjajo s stališči, izraženimi na sestanku. Zdravnik, ki ne želi biti imenovan, pa je novinarjem dejal, da ima polno podporo vodje odbora za osnovno zdravstvo pri zdravniški zbornici Vesne Pekarović Džakulin.