O prisluškovanju niti besede

Tako hrvaški minister odgovarja Šarcu glede članstva v schengnu

S.R./STA
6. 4. 2019, 19.23
Posodobljeno: 6. 4. 2019, 20.18
Deli članek:

Hrvaški notranji minister Davor Božinović se je danes odzval na izjavo slovenskega premierja Marjana Šarca, da je Hrvaška še daleč od izpolnjevanja kriterijev za članstvo v schengenskem območju.

Reuters
Kot je dejal Božinović, je članstvo Hrvaške v tem območju preveč pomembno za varnost Hrvaške, Slovenije in Evropske unije.

Potem, ko je te dni v Sloveniji prišlo na dan, da so hrvaški obveščevalci leta 2015 prisluškovali pogovorom slovenskega sodnika na arbitražnem sodišču o meji med državama Jerneju Sekolcu in agentki Simoni Drenik, je premier Šarec v petek na vprašanje, ali je zaskrbljenost o delovanju sosedov dovolj velika, da bi Slovenija pritisnila zavoro pri vstopanju Hrvaške v schengen, dejal, da do te točke, ko bi se to sploh lahko zgodilo, še nismo prišli. Hrvati namreč po njegovih besedah "še zdaleč niso na tej točki, da bi izpolnjevali kriterije za vstop". 

Božinović je v odzivu menil, da je članstvo Hrvaške v schengnu preveč pomembno za varnost Hrvaške, Slovenije in Evropske unije. Pohvalil je dobro sodelovanje slovenske in hrvaške policije na meji. Glede hrvaške pripravljenosti na članstvo je dejal, da v prihodnjih mesecih pričakujejo, da bo Evropska komisija potrdila pripravljenost države še glede preostalih treh od skupno osmih kriterijev. 

Glede tega, ali bi Slovenija morda lahko pogojevala vstop Hrvaške v schengen z nekim dogovorom glede arbitraže o meji, ki je Hrvaška ravno zaradi slišanega v omenjenih prisluhih ne priznava, je menil, da vprašanji nista povezani. Znova je izpostavil pomen članstva Hrvaške za varnost povezave in obeh držav. Tega, ali so hrvaški obveščevalci prisluškovali Sekolcu in Drenikovi, pa ni želel komentirati.