Medsosedski odnosi

Kaj o hrvaškem prisluškovanju pravi Pahor? Previden je ...

T.L./STA
5. 4. 2019, 14.29
Posodobljeno: 5. 4. 2019, 14.58
Deli članek:

Sekolcu in Drenikovi naj bi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba (SOA) oziroma obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot Mehanik Davor iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja v BiH.

STA
Borut Pahor

Predsednik republike Borut Pahor se je danes previdno odzval na razkritje, da so slovenskemu sodniku in agentki med arbitražnim postopkom prisluškovali hrvaški obveščevalci. Kot je dejal, še ni govoril z direktorjem Sove, bo pa predvidoma prihodnji teden.

"Jaz z direktorjem obveščevalne službe, tako kot je včeraj imela priložnost govoriti vlada, danes zaradi njegove odsotnosti nisem imel priložnosti govoriti. O navedbah se bom z njim pogovarjal prihodnji teden in skušal to ugotoviti," je odgovoril predsednik na novinarsko vprašanje glede omenjenega razkritja. Je pa Pahor znova poudaril, da je arbitražno sodišče mejo med Slovenijo in Hrvaško določilo dokončno. "Prej ali slej bo Hrvaška to sodbo upoštevala in meja bo tekla tam, kjer jo je določilo arbitražno sodišče," je prepričan.

"Slovenija ima neko mero potrpljenja, vendar pa to ni neskončno"

Izrazil pa je še upanje, "da vsi ti zapleti ne bodo dodatno omajali pripravljenosti obeh strani, da po mirni poti pride do označitve te meje in do njenega spoštovanja, tako kot jo je določilo arbitražno sodišče".

"Mislim, da bi bilo koristno, da se to zgodi čim prej. Slovenija ima neko mero potrpljenja, vendar pa to ni neskončno in bi lahko začelo obremenjevati odnose med državama na drugih ravneh, kar ni koristno za splošni razvoj dveh sosedskih in prijateljskih držav," je še opozoril predsednik Slovenije.

Sekolec in Drenikova sta, potem ko so bili poleti leta 2015 razkriti prisluhi, odstopila, Hrvaška pa je sporočila, da je arbitražni postopek o meji s Slovenijo tako kompromitiran, da ne bo sprejela arbitražne razsodbe o meji. Kdo je prisluškoval nekdanjemu slovenskemu arbitru Jerneju Sekolcu in slovenski agentki Simoni Drenik, doslej ni bilo znano, pojavljala pa so se ugibanja, da bi lahko za prisluhi stali nemški ali ameriški obveščevalci.

V sredo pa je portal 24ur.com poročal, da je Sekolcu in Drenikovi prisluškovala hrvaška obveščevalna služba (SOA) oziroma obveščevalec Davor Franić, znan tudi kot Mehanik Davor iz afere novačenja salafistov za tihotapljenje orožja v BiH. V Zagrebu tovrstne informacije zanikajo, slovenski premier Marjan Šarec pa je v četrtek izrazil zaskrbljenost, "če je to način delovanja znotraj EU in če je to odnos med državami, ki naj bile prijateljske".