Preventivna rezervna možnost?

Teš bo uvažal premog, minister Zajc pravi, da je to dodaten razlog za zaprtje

G.G./STA
1. 4. 2019, 21.27
Posodobljeno: 1. 4. 2019, 21.33
Deli članek:

Termoelektrarna Šoštanj (Teš) je dobila zeleno luč za uvoz premoga. Agencija RS za okolje (Arso) je namreč izdala sklep, da v Tešu za mešanje lignita z uvoženim premogom ne potrebujejo novega okoljevarstvenega soglasja, je poročala Televizija Slovenija.

STA
Pozdrav indonezijskemu premogu?

Kot izhaja iz dokumenta, ki ga je pridobila TV Slovenija, so v Tešu predvideli, da naj bi vsak dan do Šoštanja pripeljal vlak s 1200 tonami premoga, ki bi ga nato 60 tovornjakov prepeljalo do deponije.

Ta premog bi nato dodajali obstoječemu lignitu, zato domačine skrbi, da se bodo izpusti toplogrednih plinov povečali. Na Arsu so po navedbah televizije pojasnili, da sprememba ne bo imela pomembnih vplivov na zdravje prebivalcev, zato Teš ne potrebuje novega okoljevarstvenega dovoljenja.

Minister za okolje in prostor Simon Zajc je za TVS dejal, da je premajhna količina slovenskega premoga dodaten razlog za predčasno zaprtje te termoelektrarne. Predstavnik Civilne iniciative Šoštanj Valter Kolar pa je opozoril, da Arso lokalne skupnosti ni vprašal za mnenje.

Le kot alternativni vir

V Holdingu Slovenske elektrarne po navedbah TVS poudarjajo, da bo nemoteno delovanje Teša še naprej temeljilo na velenjskem lignitu, uvoz premoga pa za zdaj vidijo le kot alternativni vir. Premog iz tujine bi bil po njihovih ocenah dražji od domačega lignita, kar bi prineslo okoli 20 milijonov evrov dodatnih stroškov na leto.

Preventivna rezervna možnost?

Teš je Arso za dovoljenje za uvoz tujega premoga za peti in šesti blok po navedbah medijev zaprosil konec lanskega leta. Takrat so poudarili, da gre zgolj za "preventivno rezervno zasilno možnost, če bi se zgodil izpad oskrbe iz Premogovnika Velenje". Veljavno okoljevarstveno dovoljenje iz leta 2010 sicer določa, da lahko elektrarna za proizvodnjo električne energije kuri le lignit, ki ga kopljejo rudarji Premogovnika Velenje.

Vsako nameravano spremembo v delovanju elektrarne, med katere spada tudi nova vrsta premoga, mora Teš po zakonu o varstvu okolja najprej prijaviti Arsu. Ta s sklepom odloči, ali gre za večjo ali manjšo spremembo v delovanju. Če bi pri Teš ocenila, da gre za večjo spremembo, bi morali v Šoštanju na novo pridobiti okoljevarstveno soglasje.

Tedanji okoljski minister Jure Leben je v začetku februarja ocenil, da bi morali pred izdajo dovoljenja za uvoz premoga razjasniti, ali so pristojni zavajali o kakovosti in količini premoga, da ta zdaj ne bo zadostovala.