Vzorčenje tal

V Moravčah bodo kmalu izvedeli, ali so res zakopavali strupene odpadke

G.G./STA
1. 4. 2019, 18.55
Posodobljeno: 1. 4. 2019, 19.06
Deli članek:

V začetku leta je župan Moravč Milan Balažic dvignil prah z izjavo, da so v zadnjih dveh letih na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa. Slednji so to zanikali. Danes so začeli vrtati, da bi odvzeli vzorec zemljin.

Šimen Zupančič / Zarja
Odpadki naj bi bili ekološka bomba, ki preko izlivov v Savo ogroža lep kos dežele.

Z ministrstva za okolje in prostor so sporočili, da se bodo dela na terenu predvidoma končala do konca tega tedna. V okviru del bodo tam predvidoma nastale tri vrtine do matične podlage in štirje izkopi do globine treh metrov. Končno poročilo z interpretacijo rezultatov meritev bo predvidoma na voljo v juniju.

Župan Občine Moravče Milan Balažic je v začetku januarja opozoril, da Termit od leta 2000 na območju nekdanjega odkopa kremenovega peska v občini odlaga odpadni gradbeni material, med katerim so se znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in različna olja. V zadnjih dveh letih naj bi na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa, kar pa sta podjetji Termit in Kemis zavrnili.

Župan Moravč trdi, da so s pogorišča Kemisa v dolino vozili "tovornjaki, označeni s simbolom mrtvaške lobanje"; Kemis zanika

Izredni inšpekcijski nadzor je januarja na omenjenem območju opravila tudi državna inšpekcija za okolje in naravo, ki pa ni ugotovila nepravilnosti. Predstavniki Ljudske iniciative Moravče in župan inšpektorjem očitajo sprenevedanje, saj da poročilo ne izkazuje dejanskega stanja ravnanja z odpadki na območju podjetja Termit.

Na podlagi očitkov moravške občine je nekdanji minister za okolje in prostor Jure Leben naročil tudi nova strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, zagrozil pa je tudi, da bo ministrstvo proti Občini Moravče sprožilo odškodninsko tožbo, če se bo prijava izkazala za krivo; pisno prijavo ministru o domnevnih kršitvah na območju nekdanjega odkopa Drtija je konec lanskega leta posredoval župan Balažic.