Policija še tava v temi

Arsenovič po napadih odločen: O umiku ne razmišlja

T.L./STA
1. 4. 2019, 15.09
Posodobljeno: 1. 4. 2019, 15.12
Deli članek:

Kdo stoji za napadi, Arsenovič še vedno ne ve, prepričan pa je, da so povezani z njegovo politično funkcijo in ne zasebnimi posli.

STA
Saša Arsenovič je podal izjavo.

Potem ko so neznanci mariborskemu županu Saši Arsenoviču prejšnji teden poškodovali stekla na gostinskih lokalih, je v soboto našel poškodovana še vrtna vrata v svoji stanovanjski hiši v Mariboru. "Stvar je že zelo resna," je dejal in izrazil upanje, da bodo pristojni organi čim prej raziskali zadevo.

"Polnilo vrat, ki vodijo na dvorišče naše stanovanjske hiše, je bilo že 10. marca odstranjeno, a takrat tega še nisem povezoval s sedanjimi dogodki, ampak bolj pripisoval nagajivosti nekoga. Glede na to, da se je to v soboto ponovilo, mislim, da je stvar zelo resna. Ne gre le za ustrahovanje mene, ampak tudi moje družine," je Arsenovič povedal v današnji izjavi za medije.

Kdo stoji za napadi, še vedno ne ve, prepričan pa je, da so povezani z njegovo politično funkcijo in ne zasebnimi posli. Preden je decembra lani zasedel županski položaj, je bil namreč poslovnež, a takrat, kot je dejal, nikoli ni imel takšnih težav. "Zato to povezujem izključno z delom mene kot župana. Nima nobene zveze s kakšnimi mojimi prejšnjimi posli, kot nekateri zdaj poskušajo to prikazati. To me izredno žalosti, ker je to izkoriščanje tesnobe celotne družine za delanje zgodbic, ki imajo nobene zveze z realnostjo. Nikoli nisem nikomur bil in nisem dolžan," je zatrdil.

S čim točno bi lahko kot župan zanetil takšne dogodke, ne ve. "Tam, kjer mislim, da se ne dela pravilno z davkoplačevalskim denarjem. Primerov je kar nekaj," je dejal. O morebitnem umiku z županskega položaja ne razmišlja. "To me spodbuja, da delamo še bolj transparentno in pošteno," je dodal. Tudi o posebnem policijskem varovanju še ne razmišlja, ampak bolj v smeri "poostrenega nadzora" svoje lastnine.

Policija še tava v temi

Na Policijski upravi Maribor so potrdili, da preiskujejo sobotni dogodek, več podrobnosti pa zaenkrat ne morejo izdati.

Nič več ni znanega tudi glede prejšnjih dveh napadov na županovo lastnino. Neznanci so namreč prejšnji teden z močnejšim pirotehničnim sredstvom razbili steklo na njegovi restavraciji Rožmarin v središču Maribora, še prej je nekdo z granitno kocko razbil steklo na njegovi Gostilni Maribor.

Medtem ko policisti dogodkov prejšnji teden še niso povezovali, zdaj po besedah predstavnika Policijske uprave Maribor za odnose z javnostmi Mirana Šadla dopuščajo možnost povezave. "Iščemo vse možnosti, da bi preprečili morebitna nadaljnja dejanja," je dejal.

Po besedah pomočnika vodje mariborskih kriminalistov Andreja Kolbla se posebno policijsko varovanje uvede ob "visoki stopnji ogroženosti" osebe, kar v primeru Arsenoviča trenutno še ni.

Obsodbe tudi predstavnikov države

Potem ko je napade na županovo lastnino pred dnevi obsodila skoraj celotna lokalna politika, se danes obsodbam takšnih dejanj pridružujejo predstavniki države.

Minister za javno upravo in lokalno samoupravo Rudi Medved je ostro obsodil kakršnakoli nasilna dejanja, povezana z delovanjem funkcionarjev, tako na lokalni kot državni ravni. "Županje in župani ter članice in člani občinskih svetov opravljajo za lokalno prebivalstvo izjemo pomembno delo. Nemalokrat rešujejo probleme, povezane s številnimi nasprotujočimi si interesi prebivalcev. Zato je strpni dialog za rešitve, ki so v korist vsem, ne le posameznikom, nujen. Lokalna demokracija je srce vsake demokratične družbe, zato mora znati prenesti interesne razlike," je sporočil.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek pa je tvitnil, da ostro obsoja kakršnokoli ustrahovanje. "To je znak nemoči akterja in ne obratno! Napadi, usmerjeni v sposobne ljudi na položajih, samo potrjujejo rek: Ko mački stopiš na rep, zacvili. Če bomo takšno ravnanje dopustili, nikoli ne bomo priča spremembam na bolje!" je prepričan.