Ugrizi in brce na konjih?

Veterinarska inšpekcija v lipiški kobilarni. Kaj se dogaja?

Ž.K., T.L.
1. 4. 2019, 12.55
Posodobljeno: 1. 4. 2019, 15.52
Deli članek:

Iztok Humar je opozoril na domnevno nestrokovno delo s konji v Lipici in na Facebooku objavil fotografijo mladega žrebca, ki naj bi nastala v Lipici in naj bi bil poln brc in grizov.

Bobo
Fotografija je arhivska.

Javni zavod kobilarna Lipica se je na podlagi sklepa vlade št. 32201-1/2018/3, ki je bil sprejet 21. junija 2018, preoblikoval v gospodarsko družbo.

Ni prvič, da je Holding kobilarne Lipica znova v središču pozornosti, in to ne zaradi dosežkov na turističnem področju ali zaradi dragocenih lipicancev. V teh dneh je učitelj jahanja (delal je tudi v Lipici) Iztok Humar opozoril na domnevno nestrokovno delo s konji v Lipici in na Facebooku objavil fotografijo mladega žrebca, ki naj bi nastala v Lipici in naj bi bil poln brc in grizov. Za stanje v Lipici je okrivil politične sile in domnevne želje ministra Počivalška, ki naj bi si želel, da bi kobilarna pristala v drugih rokah. 

"Predsednik države Borut Pahor, predsednik vlade Marjan Šarec, minister Zdravko Počivalšek, tudi vi trije ste krivi za to dejanje. Pravočasno smo vas opozorili na nestrokovno delo s konji v Kobilarni Lipica! A niste ukrepali, pa bi lahko! Ne le lahko - morali bi. Tako početje z našimi lipicanci se ne sme nadaljevati. Kdo bo odgovarjal? Kdo bo prevzel odgovornost in krivdo? Jaz hočem le resnico! Tega ne bom, ne bomo, nikoli pozabili.... Posredujem vam sliko mladega kastrata, na katerem je vidnih vsaj 30 ugrizov in brc po celem telesu, samo zato, ker se je tako odločil nekdo, ki smo mu lipicance zaupali, nima pa dovolj znanja, da bi vedel, da komaj mesec po kastraciji konj kaže še vse lastnosti žrebca, torej naskakuje kobile, ki se branijo z brcanjem in grizenjem in se zanje tepe z drugimi "svežimi" kastrati. Taki kastrati se v Lipici že 3 dni preganjajo in tepejo, nekaterim so zaradi izčrpanosti morali pomagati z infuzijo, huje poškodovane pa so zašili in jih skrbno skrivajo v temnih boxih, kamor nimamo dostopa. Pri tem za konje mučnem in trpečem početju pa odgovorni nadaljujejo ta nesmiselna in za konje boleča dejanja. Zaradi njihove trme in brezbrižnosti pa lipicanci, trpijo, jočejo in celijo rane. Lipica, ki bi morala biti vzor za ves konjeniški svet je postala ena sama velika sramota ..." je zapisal Humar na Facebooku. 

Veterinarska inšpekcija v kobilarni ... 

Informacije o tem, kaj se dogaja v kobilarni, smo se odločili poiskati tudi mi. V Kobilarna Lipica smo izvedeli, da so v dopoldanskih urah kobilarno obiskali tudi veterinarski inšpektorji, kar so za Novice Svet24 potrdili tudi na upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. O ugotovitvah bodo javnost obvestili kasneje. 

... v Lipici očitke Humarja zavračajo in pojasnjujejo

Očitke Humarja pa v kobilarni zavračajo. "Delo s konji lipicanci v Kobilarni Lipica poteka redno, sistematično in v skladu s strokovnimi načeli. Zato odločno zavračamo vse neresnične navedbe o nestrokovnem delu, ki jih širi samooklicani strokovnjak za konjeništvo in konjerejo Iztok Humar," so zapisali v odgovoru na naša vprašanja in dodali, da so vse obtožbe neutemeljene in neresnične. 

"V torek, 26. marca, med 8. in 13. uro je bilo prvič skupaj izpuščenih na pašnik sedem konj (kastratov) in osem kobil, s ciljem oblikovanja nove črede konj za izvajanje programov turističnega jahanja. Oblikovanje nove črede je bilo potrebno zato, ker se bodo s temi konji v prihodnjih mesecih izvajale ure terenskega jahanja in večdnevni programi terenskega jahanja, med katerimi bodo ti konji skupaj preživeli veliko časa in bodo tudi izpuščeni v skupne izpuste," pojasnjujejo v Lipici.

Nadaljujejo, da je vse to mogoče samo, če se konji v novi čredi medsebojno razvrstijo po hierarhiji, "kar pomeni, da vsak konj najde v skupini svoje mesto in dobi svoj status. To pomeni, da eden od konj prevzame mesto vodilnega v čredi, ostali konji pa njegovo avtoriteto sprejmejo in upoštevajo. Ko se konji v čredi razvrstijo po statusu oziroma rangirajo, dobi vsak svoje mesto, ki mu pripada, in je situacija v čredi povsem mirna, kar je tudi potrebno za nemoteno in varno izvajanje vseh programov. Podobno kot v čredah konj je v čredah drugih živali, saj se tudi druge živali, ki živijo v čredah, rangirajo glede na status."

Policija prejela sporočilo o sumu mučenja živali

Na PU Koper nam je Anita Leskovec potrdila, da je PP Sežana konec prejšnjega tedna prejela sporočilo neidentificiranega pošiljatelja o sumu mučenja živali, ki naj bi se zgodilo 27. marca v Lipici. "Glede na to, da smo dobili prijavo po že izvedenem dogodku, bomo najprej na pristojnih inšpekcijskih službah preverili, ali so morda v zvezi s tem izvedli kakršen koli postopek in naše nadaljnje postopke uskladili z njimi," sporočajo iz policija.

V kobilarni dodajajo, da pri poškodbi konja "ne gre za posledice nestrokovnega dela s konji, ampak dejstvo, da so se konji pri oblikovanju nove črede razvrstili glede na status. Vedenje konj v tem primeru je bilo povsem naravno, primerno njihovi naravi in svobodi ter primerljivo z vedenjem drugih črednih živali v takih primerih."

In zavračajo očitke o znatnih poškodbah konjev: "Konji pri tem niso dobili znatnih poškodb zaradi ugrizov ali brc in tudi niso potrebovali veterinarske oskrbe. Le en konj (kastrat) je prejel odrgnine in tri šive. Vsi ostali konji so bili že naslednji dan ponovno izpuščeni skupaj na isti pašnik in so vse dneve doslej preživeli v skupaj, pri čemer ni prišlo do nobenih nadaljnjih poškodb. Vedenje črede je vse dni popolnoma mirno. Navedbe g. Humarja o krvavih prizorih in konjih, ki naj bi se 'že tri dni preganjali in tepli, nekaterim naj bi morali zaradi izčrpanosti pomagati z infuzijo, huje poškodovane pa zašiti,' so popolnoma neresnične in neutemeljene. Vsi konji so vse dni na skupnem izpustu in so popolnoma mirni, vse dni so tudi pod nadzorom konjarjev. Prav tako so s strokovnega vidika neutemeljene vse trditve Iztoka Humarja, da naj bi bili kastrati kastrirani pred mesec dni in naj bi bili torej po vedenju pravzaprav še vedno žrebci."  

Kot še pojasnjujejo v Lipici, so bili žrebci kastrirani pred tremi meseci in tremi tedni, "zato so učinki kastracije pri njih zagotovo vidni, raven hormonov v krvi teh konj je znatno spremenjena, kar dokazuje tudi dejstvo, da je bilo vedenje nove črede konj vse naslednje dni povsem mirno. S strokovnega vidika je to nesporno in preverljivo dejstvo."  

In kaj pravi veterinarka Irena Marc, ki jo sicer s kobilarno veže poslovni odnos? Nekoliko misteriozno je izjavila: "O teh očitkih nočem dajati izjav. Obrnite se raje na ljudi, ki so videli te stvari. Saj jih je dosti videlo te stvari, pa raje vprašajte njih."

Več preberite v torkovi tiskani izdaji časnika Novice Svet24.