Angelika Mlinar

Stranka SAB bo evropsko srečo iskala s trenutno avstrijsko evroposlanko

G.G./STA
29. 3. 2019, 14.27
Posodobljeno: 29. 3. 2019, 14.36
Deli članek:

Koroška Slovenka in trenutna avstrijska evroposlanka Angelika Mlinar (Alde) bo na evropskih volitvah nosilka liste SAB.

STA
Angelika Mlinar

Predsednica SAB Alenka Bratušek je razkrila, da bo drugi na listi generalni sekretar SAB Jernej Pavlič, tretja državna sekretarka v uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Olga Belec, četrti pa poslanec Andrej Rajh.

Na petem mestu kandidatne liste SAB bo akademski glasbenik in profesor violine Đorđe Berak, sicer član izvršnega odbora mestnega odbora SAB Ljubljana. Sledita gradbenica Mateja Zupan ter Andrej Šušmelj, ki je bil v času ministrske funkcije Marka Bandellija poslanec SAB, zdaj pa nadaljuje delo profesorja biologije. Listo zaključuje državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo Nina Mauhler.

Nosilka liste Mlinarjeva v Evropskem parlamentu deluje v skupini Alde, do novembra 2018 je bila tudi podpredsednica stranke Alde.

"Ena najpomembnejših evroposlank"

"Letošnje evropske volitve bodo najpomembnejše doslej. Stranke moramo zato predlagati kandidate, ki bodo kos tem burnim časom v Evropi in Sloveniji," je po izvršnem odboru SAB, ki je soglasno potrdil kandidatno listo, povedala Bratuškova. Prepričana je, da so v SAB svojo nalogo opravili, saj da imajo močno listo kandidatov, predvsem pa močno nosilko liste, ki bo ljudi prepričala z znanjem in izkušnjami. Kot je dejala, je Mlinarjeva ena najvidnejših evroposlank.

STA
Ekipa SAB.

Vztrajala pri pozdravu v slovenščini

Mlinarjeva je danes med drugim spomnila, da je ob izvolitvi v avstrijski državni zbor leta 2013 zaprisegla v slovenskem jeziku in tudi pozneje vztrajala pri pozdravu v slovenščini.

Sicer pa se je že maja lani odločila, da ne bo več kandidirala za svojo stranko v Avstriji, ki jo je sama ustanovila, saj v njej ni imela več ustrezne podpore. Ob tem verjame, da so volivci, ki so ji pred petimi leti dali svoj glas, ponosni na to, kako jih je predstavljala v Evropskem parlamentu, in bi ji zato ponovno namenili svoj glas. "A odločila sem se drugače. Vse svoje izkušnje, znanje in prepoznavnost zdaj ponujam Slovenkam in Slovencem in Sloveniji," je pojasnila.

Za kandidaturo se je odločila tudi zato, "ker moramo v teh zahtevnih časih tisti, ki smo si lahko doslej nabrali izkušnje v politiki in politične veščine, sprejeti odgovornost in jih uporabiti za dobro ljudi, za boljšo Evropo". V naslednjem mandatu Evropskega parlamenta časa za učenje ne bo, je posvarila. Po njenem prepričanju so tistim, ki kot rešitev za sodobne izzive predlagajo razdrtje EU, pravi odgovor lahko samo izkušeni politiki, ki so se doslej izkazali s pokončno držo in z odločnim bojem za pravice in pravičnost.

"Vsi veste, zakaj se to ni zgodilo"

Bratuškova je prepričana, da ima SAB med slovenskimi pripadnicami Alde najmočnejšo kandidatno listo, da bodo dobili vsaj enega evropskega poslanca in da bodo po volitvah še močnejša stranka. Ob tem je spomnila, da se je SAB brezpogojno skušala dogovoriti za skupen nastop slovenskih liberalnih strank na volitvah, torej z LMŠ in SMC, a "vsi veste, zakaj se to ni zgodilo".

"Se je pač nekdo drug odločil, da je stopil po tej poti," je dejala ter s tem, čeprav ne poimensko, spomnila na odločitev LMŠ, ki se je februarja prva odrekla sodelovanju liberalnega trojčka. Po ocenah Bratuškove bo verjetno s samostojnimi nastopi liberalnih strank nekaj glasov, ki bi šli za Alde, šlo v nič oz. bo to pripomoglo k temu, da bo morda kakšna druga politična stran imela poslanca več. "A mi smo svojo nalogo, to je poiskati najboljše med najboljšimi, opravili odlično," je prepričana.

Mlinarjeva sicer ni članica SAB. Nima slovenskega državljanstva, ima pa v Sloveniji, kjer je živela 13 let, prebivališče oz. izpolnjuje vse pogoje za kandidaturo v Sloveniji.